Godina velikih dostignuća

Vijesti | 31 Decembra, 2018

Kraj godine je za većinu nas vrijeme za podvlačenje linije i analizu najznačajnijih aktivnosti u proteklih 365 dana. Gledajući unazad, nastojimo stvoriti što bolji plan za vrijeme koje dolazi. Mi u Elnos Grupi s ponosom godinu na izmaku možemo nazvati godinom rasta, poslovnih iskoraka i uspjeha.

Naša motivacija i implementacija modernih energetskih rješenja su se pokazale kao ključ za stvaranje dobrih rezultata, čija su potvrda značajan rast prometa i rast broja zaposlenih u 2018. godini.

Nastavili smo sa realizacijom strateških ciljeva, sa primarnim naglaskom na jačanju učešća u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ovo je segment u okviru kojeg po značaju ističemo učešće u projektu izgradnje vjetroparka Čibuk 1, najvećeg vjetroparka Zapadnog Balkana. I ove godine projekti iz oblasti hidroelektrana dali su značajan pečat našem poslovanju. Iza nas stoji završetak radova u okviru projekta izgradnje male hidroelektrane Bočac 2, uspješna revitalizacija tri mini-hidroelektrane regije Zapadne Srbije (Turica, Seljašnica i Radaljska banja), nastavak radova na revitalizaciji hidroelektrane Zvornik, te ulazak u finalnu fazu radova u okviru projekta izgradnje mini-hidroelektrana Sitonija i Golubača u Republici Srpskoj.

Učešće u energetskim projektima evropskog značaja jedan je od najsnažnijih poslovnih iskoraka u 2018. godini. Ponosni smo što smo od početka godine bili dio kapitalnog poduhvata NordLink, projekta izgradnje energetske veze kojom će se obezbijediti razmjena električne energije dobijene isključivo iz obnovljivih izvora, između elektroenergetskih sistema Njemačke i Norveške. Prenos energije će se vršiti najdužim HVDC sistemom u Evropi, a Elnos Grupa je u okviru ovog projekta bila zadužena za izvođenje elektromontažnih radova na izgradnji HVDC konvertorske trafostanice Ertsmira i rasklopnog postrojenja Volesfjord u Norveškoj. Takođe smo dio poduhvata izgradnje HVDC kablovske veze kojom će se obezbijediti razmjena električne energije, između elektroenergetskih sistema Italije i Crne Gore, u okviru kojeg smo zaduženi za izvođenje elektromontažnih radova na izgradnji HVDC konvertorske trafostanice Lastva Grbaljska u Crnoj Gori.

Ovo je godina u kojoj smo značajno proširili portfolio u segmentu izgradnje i modernizacije trafostanica i dalekovoda u Švedskoj, a naše ekipe su opet potvrdile spremnost da uspješno izvrše zadatke u ekstremnim uslovima rada. Potvrda profesionalnosti i ekspeditivnosti naših timova u Švedskoj je bio projekat demontaže i montaže spektakularno visokih stubova (100 i 86 metara) 400 kV dalekovoda Hamra-Åker .

U pitanju je jedan od najizazovnijih projekata u novijoj energetskoj istoriji ove zemlje u okviru kojeg će naše ekipe izvršiti demontažu dalekovodnih stubova visokih 73 i 75 metara, pozicioniranih sa dvije strane plovnog kanala na jezeru Malaren. Nakon demontaže naši timovi će podići nove stubove koji će biti visoki  86 i 100 metara.

Upravo zbog nestandarne visine ovih stubova, kompleksnost izvođenja radova biće na najvišem nivou, koji iziskuje vrhunsku organizaciju i sinhronizaciju svih članova operative na terenu.

Zanimljivo je da će stometarski dalekovodni stub, koji će biti pozicioniran na ostrvu, do lokacije montaže biti prenošen dio po dio, uz pomoć kraja teškog 500 tona.

Cilj montaža novih i viših dalekovoda je da se u konačnici poveća stepen bezbijednosti u oblasti plovnog kanala na jezeru Malaren, koji je jedna od najznačajnijih vodenih saobraćajnica ka unutrašnjosti Švedske. Finalizacijom ovog projekta sigurnosna visina provodnika iznad kanala će biti podignuta na 40,5 metara.

Investitor projekta je Svenska Kraftnat, a predviđeni rok za izvršenje radova je sredina septembra ove godine.

i esktremno zahtjevne montaže dalekovoda uz podršku helikoptera  na projektu izgradnje novog 130 kV dalekovoda preko kanala Sodertalje.

Naša divizija za trafostanice je takođe u ovoj nordijskoj zemlji realizovala niz veoma značajnih projekata među kojima izdvajamo rekonstrukciju trafostanica 130/20 kV Skånes-Fagerhult i 130/20 kV Bjärnum, te izgradnju trafostanica 400/130 kV Porjusberget i 400 kV FT6 Barseback.

Projektni i operativni timovi Grupe su i u ovoj godini potvrdili da su spremni da rade na najsloženijim  elektroenergetskim zadacima širom Evrope. U 2018. godini smo to na najbolji način dokazali učešćem u izgradnji hidroelektrane Burfell 2 na Islandu u okviru kojeg su naše ekipe izvodile elektromontažne radove 100 metara ispod zemlje.

Elnos Grupa je bila učesnik jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, izgradnji auto-puta Banja Luka-Doboj ( 71,9 kilometara ). Izgradnja je okončana u ovoj godini, a zahvaljući našem učešću na auto-putu su stvoreni uslovi maksimalne bezbjednosti odvijanja saobraćaja u regularnim i vanrednim uslovima, stabilno napajanje javne rasvjete, putne signalizacije, IKT portala i SOS telefona.

Prethodna godina je bila uspješna u oblasti dalekovoda i na domaćem i regionalnom tržištu, u okviru njih izdvajamo da su ekipe u Elnosa  započele izgradnju novog 110 kV dalekovoda Gacko-Nevesinje, ovaj dalekovod će u konačnici biti dug 40 kilometara, te uspješno završile  projekte sanacije dalekovoda 2×110 kV Banjaluka 6–Prijedor–Knežica i uvođenje 110 kV dalekovoda u trafostanicu  110/20 kV Krnješevci.
Sve je snažnija tržišna pozicija naše slovenačke članice koja je  iza sebe ostavila desetinu realizovanih projekata u oblasti trafostanica i dalekovoda (TS 400/220/110 kV Divača, TS 110 kV Slovenska Bistrica, TS Pekre, DV 110 kV Pivka-Postojna, DV 110 kV Grosuplje-Trebnje,  TS Kobarid…).

Stabilnost i kvalitet poslovanja Elnosa BL Banjaluka je nagrađen jednim od najvažnijih evropskih sertifikata kojim se definišu kvalitet i stabilnost finansijskog poslovanja – zlatnog sertifikata bonitetne izvrsnosti koji dodjeljuje poznata evropska sertifikacijska kuća Bisnode.

Uspješno smo izvršili resertifikaciju postojećih, a u završoj je fazi uvođenje dva nova ISO standarda, ISO 27001 Sistem menadžmenta i bezbjednosti informacija i ISO 50001 Sistem menadžmenta energijom.

Kroz realizaciju novih projekata učvrstili smo partnerstva i napravili veoma značajne iskorake na evropskom, regionalnom i domaćem tržištu i s radošću možemo reći da je iza nas jako uspješna godina.

Ostvarenje dobrih rezultata je postalo zaštitni znak našeg poslovanja.

Vjerujemo da će nam realizacija novih projekata energetske budućnosti i ostvarenje novih i još izazovnijih dostignuća donijeti još uspješniju budućnost koju priželjkujemo.

Dragi prijatelji, želimo vam uspješnu, sretnu i energičnu novu 2019. godinu.