Rekonstruišemo 15 trafostanica u Crnoj Gori

Vijesti | Juli 3, 2020

Početak ljeta je našim ekipama donio intenzivan nastavak radova u okviru jednog od najvećih energetskih projekata u Crnoj Gori – izgradnji Transbalkanskog elektroenergetskog koridora na dionici kroz ovu zemlju.

U okviru ovog kompleksnog poduhvata, Elnos Grupi je povjereno izvođenje radova na rekonstrukciji 15 trafostanica širom Crne Gore, a zadaci koji su nam dodijeljeni obuhvataju: zamjenu visokonaponske opreme, rekonstrukciju sistema relejne zaštite i upravljanja, rekonstrukciju sistema sopstvene potrošnje, te integraciju SCADA sistema.

Realizacija ovog projekta je sa sobom donijela niz izazova, a jedan od njih je rad u striktno definisanim fazama isključenja dijelova elektrodistributivne mreže, što u praktičnom smislu za naše ekipe znači – izvođenje radova u više trafostanica uporedo.

Timovi Elnos Grupe trenutno realizuju poslove u četiri 110/35 kV trafostanice – TS Pljevlja 1, TS Berane, TS Nikšić i TS Cetinje. Preciznije govoreći, u toku su radovi u 35 kV ćelijama. U svim navedenim trafostanicama realizujemo rekonstrukcije sistema relejne zaštite, zamjene energetskih i signalnih kablova, te zamjene ormara mjerenja i sopstevene potrošnje.

Važno je istaći da se ovaj projekat realizuje uz primjenu najviših mjera bezbjednosti, jer su trafostanice za vrijeme izvođenja radova u pogonu.

Rekonstrukcija 15 trafostanica u Crnoj Gori je dio druge faze projekta Transbalkanski koridor u Crnoj Gori. Glavni benefiti ovog potprojekta su sigurniji i pouzdaniji rad postrojenja, odnosno smanjenje broja i trajanja neplaniranih prekida u napajanju. Dodatno, nova visokonaponska oprema znači produženje vijeka trajanja glavnih elemenata prenosne mreže, odnosno smanjenje troškova održavanja.

Investitor projekta je Crnogorski elektroprenosni sistem – CGES, a glavni ugovarač konzorcijum: Siemens Beograd, Siemens Podgorica, Elnos BL Beograd i Siemens AG Austrija.

 

Projekat energetske budućnosti regije

Ovaj projekat je dio veće inicijative iz Agende povezivanja – Transbalkanskog koridora koji će dalekovodnom linijom snage 400 kV povezati Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, dok će posredstvom HVDC interkonekcije MONITA ove zemlje u perspektivi, od 2022. godine, biti energetski povezane sa Italijom.