10, 9, 8 … dobro nam došla 2021!

Nalazimo se na samom kraju 2020. godine. Odbrojavanju posljednjih dana do njenog završetka se bez zadrške raduje cijela planeta. U proteklih deset, od ukupno 12 mjeseci, trajala je i naša bitka sa nevidljivim i nepredvidivim neprijateljem i bilo je potrebno mnogo truda, hrabrosti i optimizma da bismo ostali na našem dobro poznatom „putu dobre energije“. Ipak, uspjeli smo. Kroz realizaciju projekata širom regije i Evrope nastavili smo pričati svoj dio priče o građenju energetike budućnosti.

U godini koju je globalno obilježila pandemija kovida-19, Elnos Grupa je dočekala svoj jubilarni 75. rođendan. Nažalost, ova godina nije ostavila mnogo prostora za obilježavanje velikog rođendana, jer smo morali dinamiku rada prilagoditi novim uslovima. Kada se osvrnemo iza sebe možemo biti ponosni na rad cijele Grupacije, jer smo u ovoj godini ostali aktivni na svim ranije ugovorenim projektima, zatim napravili iskorak na nova tržišta – njemačko i holandsko, osnovali nove članice u Španiji i Portugalu, a broj zaposlenih je porastao na više od 550.

Elnosova 2020 – trenuci za pamćenje

Iza naših ekipa je i ove godine niz projekata kojima smo potvrdili svoju vrhunsku ekspertizu na domaćim i evropskim terenima, a ovaj put ćemo u mnoštvu njih izdvojiti neke koji će svojom specifičnošću zauzeti posebno mjesto u istoriji poslovanja Grupacije.

Prvi među njima je svakako do sada najveći projekat naše kompanije na Islandu – izgradnja DV 220 kV Kröflulína 3 na trasi dugoj 122 km. Pored činjenice da smo ovaj poduhvat krunisali velikim uspjehom, on će ostati zapamćen po tome što su za potrebe njegove realizacije naše ekipe letjele iz Banjaluke i Skoplja preko Kopenhagena, za Rejkjavik posebno organizovanim čarter letovima u vrijeme gotovo potpune obustave avionskog saobraćaja u cijeloj Evropi.

Ovo nije bio jedini projekat na koji su naši radnici letjeli za vrijeme najvećih kovid-19 barijera. Letjelo se u Švedsku zbog strateški značajnog projekta “Aqua”, gdje smo gradili tri nove 130 kV trafostanice koje će biti u službi napajanja data centara za poznati softverski gigant – Microsoft.

Više od 700 dalekovodnih stubova i 150 kilometara dalekovodnih trasa čiju izgradnju i rekonstrukciju ove godine realizujemo, ili smo je već okončali u Švedskoj, dovoljno govori o tome koliko smo važan akter u stvaranju energetske mreže ove zemlje.

Elnos Grupa je ove godine uspješno iskoračila na nova evropska tržišta – njemačko i holandsko, a svoje profesionalne sposobnosti u ovim zemljama potvrdili smo kroz realizaciju naših prvih zadataka iz oblasti izgradnje i rekonstrukcije novih dalekovoda te iz oblasti izgradnje industrijske infrastrukture.

Širom Srbije smo realizovali velike projekate iz oblasti kontaktnih mreža i trafostanica čije izvođenje nije stopirano ni za vrijeme vanredne situacije i vanrednog stanja u ovoj zemlji. Ipak, mnoge od nas je svojim posebnošću bez daha ostavio projekat izgradnje ukrštanja 110 kV dalekovoda TS Bela Crkva-TS Veliko Gradište sa rijekom Dunav na kojem su naše iskusne ekipe trijumfalno premostile najveću evropsku rijeku.

Crna Gora je ove godine bila poprište odvijanja velikih energetskih i infrastrukturnih projekata – izgradnje Transbalkanskog elektroenergetskog koridora kroz ovu zemlju i auto-puta Bar-Boljare. Naše ekipe su, kroz angažman na projektima rekonstrukcije 15 trafostanica širom Crne Gore i izgradnju sistema dalekovoda koji će biti u službi prve dionice auto-puta, dio ova dva važna poduhvata u čijim okvirima su do sada pokazale istinsku efikasnost na djelu.

Na ovogodišnjoj mapi projekata u BiH posebno se ističe izgradnja male hidroelektrane Jablanica, projekta u kojem naše ekipe po prvi put pored elektromašinske i hidromehaničke faze radova realizuju i gotovo cijelu građevinsku etapu radova u oblasti hidroelektrana, te nastavak realizacije projekta odsumopravanja u RiTE Ugljevik.

Najjužnija članica Elnosove mape će godinu svog 10. rođendana zapamtiti po snažnom angažmanu na projektima iz oblasti dalekvoda u Švedskoj i Islandu i po tome što su njeni timovi bili dio najvažnijih projekata u Crnoj Gori. U 2021. godini naše makedonske ekipe očekuje dosta novih zadataka na domaćem terenu. Timovi naše slovenačke članice su pokazali da su majstori multitaskinga u okviru realizacije projekta Cirkovce-Pince, međunarodno značajnog poduhvata izgradnje prve 400 kV veze između Slovenije i Mađarske. Slovenačke ekipe su u godini na izmaku uspješno realizovale i svoj prvi projekat u oblasti kontaktnih mreža – modernizaciju kontaktne mreže u zgradi centralne radionice Moste.

Bilo je sjajno odnositi nove timske pobjede u godini poput ove.

Uvjereni smo da nam nova 2021. donosi nove izazove i uspjehe i želimo vam sretnu, energičnu i zdravu novu 2021. godinu. Nastavljamo odgovorno dalje.