Novi energetski čvor u srcu Švedske

Kroz niz poduhvata izgradnje i rekonstrukcije trafostanica, ekipe Elnos Grupe su nastavile potvrđivati da su veoma važna spona u stvaranju snažne energetske mreže ove države. Ova jesen nam je donijela nove zadatke i izazove na ovom planu.

TS Nortjarn 2-noseća

Ekipe Elnos Grupe su počele realizaciju još jednog značajnog projekta u srcu Švedske – izgradnju nove 420 kV trafostanice Norrtjärn.

Nova trafostanica će u budućnosti imati važnu ulogu u povezivanju novog vjetroparka na elektroenergetsku mrežu Švedske.

Ekipe Elnosa izvode elektromontažne radove na 420 kV rasklopnom postrojenju, dva dalekovodna i dva transformatorska polja.

Naši timovi će izvesti montažu čelične konstrukcije za VN aparate, ugradnju VN aparata, izgradnju primarnih veza, montažu portalnih stubova, montažu nosača sabirnica i sabirnica i izradu uzemljenja.

Po završetku kompletnih radova u trafostanici, u projekat će se uključiti tim za dalekovode koji će izvršiti rasijecanje postojećeg dalekovoda i njegovo povezivanje sa trafostanicom.

Investitor projekta je kompanija Svenska Kraftnät, a glavni ugovarač radova je kompanija Omexom Sverige.

Realizacijom ovog projekta Elnos Grupa još jednom potvrđuje u kolikoj mjeri je važna spona u stvaranju snažne energetske mreže ove države. Rok za završetak radova je početak aprila naredne godine.