Na sunčanoj strani Medenog polja

Novosti | 30 Juna, 2023

Izgradnja solarne elektrane Medeno polje (4,98 MW) je nov važan iskorak kompanije u oblast solara u BiH. Krajem juna tempo radova na ovom živopisnom terenu je počeo da se ubrzava.

Solarna elektrana Medeno polje će se prostirati na 5,23 hektara zemljišta u zapadnoj BiH, imaće ukupno 6890 solarnih panela i nastaje na lokaciji istoimenog kraškog polja u blizini Bosanskog Petrovca.

Izgradnja SE Medeno polje je Elnos Grupi donijela implementaciju radova po sistemu „ključ u ruke“.

Preciznije govoreći, naše ekipe realizuju: montažu solarnih panela, zatim montažu pripadajućih im potkonstrukcija i invertora, kao i polaganje AC i DC kablova na potezu od invertora prema trafostanicama, te faza ispitivanje rada solarne elektrane i njeno puštanje u rad.

Radovi naših ekipa su počeli u aprilu, a prema planiranoj dinamici trebalo bi da budu okončani u septembru ove godine.

Elnos Grupa će realizacijom novog poduhvata iz oblasti solara osnažiti portfolio u ovoj sve dominantnijoj oblasti obnovljivih izvora energije. Da hvatamo sve značajniji priključak potvrđuju i novougovoreni projekti u ovoj oblasti: naši timovi će grade solarnu elektranu u Hrvatskoj u blizini Đakova, a tri male krovne solarne elektrane će biti izgrađene u BiH.