75 godina tradicije – snaga za nove vizije je u prošlosti

75_god_uvod

Tradicija ima suptilnu ulogu da nas danas poveže sa onim što je bilo juče. U njoj leži ogromna snaga iskustva i znanja za stvaranje novih vrijednosti za vrijeme koje tek dolazi.

Godina 2020. je vrijeme važnih jubileja za nas u Elnos Grupi. Ovo je period kada se podsjećamo koliko smo predanog rada i vještine uložili da bismo izgradili današnju poslovnu viziju kompanije.
Jedno je sigurno, dug poslovni put koji smo prešli doveo nas je u poziciju da danas, kao moderan internacionalni koncern za elektroenergetiku, budemo važan faktor elektroenergetike budućnosti.

Prošlo je 75 godina od osnivanja Poljostroja, preteče Agrovojvodine, i 25 godina od početka rada Elnosa BL u Banjaluci, prve članice Elnos Grupe. Godina 2020. je i godina mlađih, ali ne i manje značajnih, jubileja za naše članice – Elnos Sjeverna Makedonija koja slavi deset i Elnos Island sa navršenih pet godina postojanja.

elnos srbija2

Elnos Grupa je danas internacionalni ugovorni koncern, odgovoran i značajan član zajednica u kojima posluje. A počelo je ovako… Elnos je nastao u Agrovojvodini, privrednom gigantu i lideru biznisa na prostoru bivše Jugoslavije. Agrovojvodina je decenijama bilježila impresivne poslovne rezultate ne samo u Jugoslaviji, već i u svojim predstavništvima u velikim evropskim centrima.

Kao istinski lider u mnogim privrednim oblastima, Agrovojvodina se bavila i elektroenergetikom. Intenzivan rast ove oblasti poslovanja praćen je i organizacionim promjenama, a najznačajnije su dvije. Riječ je o osnivanju specijalizovanih preduzeća, od kojih je prvo Metalelektro, osnovano 1966, a drugo, Elnos, 1980. godine. Elnos dostiže izuzetne poslovne domete, konstantno šireći mrežu predstavništava u zemlji i u inostranstvu. Godine 1995. osniva se Elnos BL Banjaluka.

Od osnivanja do danas, snage Elnosa BL koncentrisane su na stvaranje i realizaciju svih dugoročnih prilika za rast i razvoj kompanije. Predanom i etičkom realizacijom ove poslovne strategije izgrađena je internacionalna elektroenergetska kompanija Elnos Grupa koja posluje u jedanaest zemalja jugoistočne, centralne i sjeverne Evrope (BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Islandu) i zapošljava više od 500 radnika.

 

 

“Prošli smo dug put tokom kojeg smo izrasli u moderan internacionalni koncern. Bili smo svjesni da to možemo postići samo ukoliko postoje spremnost, radna posvećenost i lična strast svih zaposlenih da svoje poslovne snove i ostvarimo. Za svaki ozbiljan poslovni iskorak neophodno je da težite ka uvijek boljim i naprednijim rješenjima. Smatram da je to ispravan poslovni put koji na kraju mora da donese dobar rezultat. Sada ulazimo u veliki jubilej – 75. godinu tradicije. Za vrijeme pred nama, pripremili smo dosta novina sa jasnom namjerom da njegujemo tradiciju, a da stvaramo održivu energetsku budućnost”, rekao je Dušan Torbica, predsjednik Elnos Grupe.

Dusan-Torbica

Elnos Grupa je uspjela da postane aktivan i uspješan subjekat i poželjan partner na evropskom tržištu znanja i tehnologija, sinonim za ‘know-how’. Danas smo dostigli ono što smo nekada priželjkivali. Naši projektni i operativni timovi grade i oživljavaju najsloženije nove tehnološke elektroenergetske infrastrukture širom Evrope, pozicionirali smo se među liderske kompanije u našoj oblasti djelovanja i sarađujemo sa širokom mrežom najpoznatijih međunarodnih korporacija i kompanija.
 radnici

Imamo razlog da budemo zadovoljni, a ostvareni rezultati nam daju još više energije da stvorimo bolju poziciju na regionalnim, evropskim i svjetskim tržištima.