Dio smo poduhvata rekonstrukcije beogradske Slavije

Vijesti | 2 Juna, 2017

Sasvim je sigurno da kada jedna od najvećih saobraćajnih žila kucavica metropole uđe u projekat rekonstrukcije to postane poduhvat od regionalnog značaja.
Upravo to se desilo od trenutka objave da Grad Beograd započinje posao rekonstrukcije Trga Slavija, jednog od najvećih saobraćajnih čvorišta srpske metropole.
Elnos Grupa je ponosni dio projekta rekonstrukcije tramvajske i trolejbuske kontaktne mreže na trgu Slavija, ali i beogradskog Bulevara Oslobođenja, te ulica Mije Kovačevića i Ruzveltove koje su takođe dio ovog poduhvata.
Elnos Grupa je angažovana kao podizvođač radova na rekonstrukciji i izgradnji tramvajske i trolejbuske kontaktne mreže.
Građevinski dio radova u okviru ovog infrastrukturnog projekta je u toku, dok će najveći dio posla biti obavljen tokom ovog ljeta.
Projekat rekonstrukcije Trga Slavija, Bulevara Oslobođenja i povezanih ulica obuhvata kapitalnu rekonstrukciju kompletne infrastrukture – ulica, tramvajske pruge, signalizacije, rasvete i tramvajske i trolejbuske kontaktne mreže.
Cilj njegove realizacije je obavljanje rekonstrukcije tramvajsko-trolejbuske kontaktne mreže, zamjena kompletne opreme voznog voda, povratnog voda, sistema napajanja, sekcionisanja, upravljanja i komandovanja tramvajskim i trolejbuskim skretnicama.
Elnos Grupa se ovaj put nalazi pred specifičnim izazovom, jer važnost saobraćajnice nameće potrebu da se radovi obavljaju danju i noću, a povremeno i pod potpunom obustavom saobraćaja. Rok za izvršenje radova je 180 dana.
Investitor projekta rekonstrukcije je Grad Beograd, a glavni ugovarač kompanija „Colas Rail“.

Slavija

Trg Slavija je jedna od najprometnijih beogradskih lokacija na kojoj zajedno sa automobilima saobraćaju sve tri vrste gradskog prevoza: tramvaji, trolejbusi i autobusi.
Nalazi se 1,5 kilometar južno od Terazija. Ovo mjesto je do početka 20. vijeka bilo poznato beogradsko lovište, što je i ostalo sve do vremena kada škotski preduzetnik Frensis Mekenzi odlučuje da na ovoj lokaciji izgradi kuću. Nakon toga počinje istorija novog doba ovog mjesta.