Društveno odgovorno poslovanje

dop1

Unapređivanje života zajednice, podržavanje i odgovorno ulaganje u njenu ljepšu budućnost je korporativno opredjeljenje koje Elnos Grupa sa posebnom pažnjom primjenjuje dugi niz godina.
Dišući zajedno sa društvom u kojem radimo, nastojali smo da realizujemo niz projekata i inicijativa čiji značaj doprinosi stvaranju najljepših društvenih vrijednosti.
Postali smo sinonim za društveno odgovornu kompaniju viskog ranga, zbog čega smo višestruko nagrađivani javno, ali još češće neformalno kroz nesebičnu podršku i zahvalnost onih koje smo podržali.

zgrada_beigrad

Živjeti odgovorno

Grupa je izrasla u internacionalni koncern iz oblasti elektroenergetike koji širi svoje poslovanje gradeći trajne vrijednosti uz primarno poštovanje zaštite životne okoline.
Poslujemo u skladu sa sistemom zaštite životne okoline ISO 14001:2015, a u okviru usvojene dugoročne strategije uspješnog razvoja poslovanja podstičemo razvoj i usvajanje tehnologija prihvatljivih za okolinu.
Najveću vrijednost za nas predstavljaju naši zaposleni koji su i vitalna investicija kompanije. Upravo zbog toga, posebnu pažnju posvećujemo razvijanju njihove motivacije i uspjeha, njihovom konstantnom stručnom usavršavanju, uz poseban akcenat na brigu o zdravlju i sigurnosti na radu.
Biti odgovoran prema kolegama, partnerima, okolini i društvenoj zajednici u kojoj živimo i radimo je dio naše misije za koju smatramo da je ključ uspješne korporativne budućnosti.

Kreativna igra na dar

Vođeni idejom da su dječiji smijeh i igra najveće vrijednosti društva potrudili smo se da “debelo zavrnemo rukave” i učinimo da staro igralište u banjalučkom naselju Nova varoš dobije sasvim nov izgled i funkciju za modernu igru po mjerilima savremenog doba.
U saradnji sa partnerskom kompanijom „Tenzo“, na 450 metara kvadratnih starog igrališta u Ravnogorskoj ulici, izgradili smo novo, kreativno autorsko igralište čiji kapacitet omogućava da se na njemu istovremeno igra 70 mališana.

elnos_igraliste

Igralište u Ravnogorskoj ulici je realizovano kao projekat koji predstavlja kombinaciju modernog i kreativnog dizajna, savršeno uklopljenog u postojeću zelenu površinu.
Nova razigrana površina u Ravnogorskoj odiše duhom igara budućnosti i istovremeno predstavlja parče savršeno uklopljenog dječijeg carstva u bogato zelenilo ove lokacije.
Moderne igračke, među kojima su neke prvi put postavljene u RS i BiH, već su na dan otvaranja izazvale ogromno oduševljenje mališana, što je nama u Elnos Grupi najbolja potvrda da se naš zajednički trud u potpunosti isplatio.

Projekat izgradnje igrališta je realizovan u okviru javno-privatnog partnerstva Grada Banjaluka sa društveno odgovornim kompanijama, a u skladu sa neprofitnim pravilima savremenog vida donatorstva.

Prve prakse, prvi podvizi

Generacije banjalučkih učenika Škole u privredi i Elektrotehničke škole su godinama unazad imale priliku da pohađaju praksu u Elektromontažnoj radionici Elnosa Banjaluka.

praksa_emr
Na ovaj način učenici imaju mogućnost da svoje teoretsko znanje povežu sa praktičnim iskustvom u okviru svakodnevnog procesa rada. Naši iskusni monteri se trude da đacima pomognu da kroz vježbu realizuju što bolju praksu.
Naše radionice i zaposleni su postali važna karika u procesu edukacije mladih generacija. Činjenica da su ovi učenici kasnije našli zaposlenje i postali dobri radnici za nas je najbolji podstrek da im i ubuduće budemo podrška.
Nije bila rijetka situacija u kojoj smo za vrijeme održavanja praksi bili zadovoljni ambicijom učenika i činjenicom sa kakvom su voljom ulazili u svaki novi projekat, tako da su neki od njih danas radnici naše kompanije.
Elnos Grupa će i u perspektivi biti spremna da učenicima i studentima omogući obavljanje stručne prakse u skladu sa mogućnostima i važećim aktima, kao i obrazovnim programima škola i fakulteta.

Kako postati vrhunski stručnjak?

Kompanija smo koja podržava širok obim projekata i inicijativa univerzitetske zajednice. Smatramo da je jako važno da studentima damo mogućnost da znanja stečena na fakultetu obogate praksom na projektima koje realizuje i naša kompanija.

dolovo_studenti

Jednu od posljednjih organizovanih studijskih posjeta upriličili smo u zapadnom Banatu, na gradilištu vjetroparka Čibuk 1, a svoje utiske je tada sa nama podijelio profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu Nenad Fric.

“Zahvaljujući društvenoj odgovornosti kompanije Elnos Group, i entuzijazmu velikog broja pojedinaca, jedna generacija studenata će završiti studije sa iskustvom više u odnosu na mnoge prije njih. Upravo to iskustvo u slučaju nekih može napraviti i razliku koja će biti dovoljna za prvo zaposlenje”

Studijska posjeta vjetroparku Čibuk 1 samo je jedna u nizu koje smo organizovali, a studentima Elektrotehničkog fakulteta iz Banjaluke je u posebno lijepom sjećanju ostala studijska ekskurzija organizovana prilikom izgradnje 400 kV trafostanice Stanari.

“Tokom ove posjete studentima je omogućeno da vide manipulisanje visokonaponskim aparatima u poljima 400 kV i 110 kV, što ranije nisu bili u prilici jer su trafostanice pod naponom. Posjeta trafostanici Stanari veoma je korisna. Radujemo se nastavku ovog vida saradnje”

Đorđe Lekić, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci

Rezultati i utisci poput ovih za nas u Elnos Grupi su podstrek u nastavku organizacije stručnih ekskurzija na kapitalnim projektima.

Kada se trud isplati

Naporan rad mora biti nagrađen. Mi u Elnos Grupi smatramo da je takav poredak stvari ključan za stvaranje još boljih rezultata, što smo se potrudili da pokažemo dugogodišnjom saradnjom sa Elektrotehničkim fakultetom Banjaluka.
elektrijada
Godinama unazad  naša komanija podržava odlazak što većeg broja studenata ETF-a Banjaluka na najveće zabavne skupove studenata elektrotehnike jugoistočne Evrope, popularne Elektrijade. Radi se o manifestaciji koje već gotovo šest decenija okuplja najbolje studente koji se takmiče sa svojim kolegama sa drugih fakulteta u znanju i sportu.

“Već dugi niz godina njegujemo uspješnu saradnju sa kompanijom Elnos. Za nas je čast što se jedna takva kompanija rado odaziva na sve pozive za pomoć i učešće u našim aktivnostima. Nadamo se da će naša lijepa tradicija partnerstva i ubuduće biti nastavljena”

Milorad Kecman, predsjednik Saveza studenata Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Elnos Grupa iz godine u godinu nagrađuje studenate ETF-a Banjaluka koji postignu najbolje rezultate.

dodjela_nagrada_etf

U saradnji sa ovom univerzitetskom institucijom smo učestvovali i u manifestacijama Open day, Energetski dani Banjaluka, te podržali izdavaštvo stručne literature profesora ovog fakulteta.
Vjerujemo da će naša snažna veza u godinama koje slijede biti još bolja.

Kultura i sport su najljepši začini za lijep život

Biti društveno odgovoran znači pružiti podršku institucijama i organizacijama čije je nastojanje usmjereno ka tome da kvalitet života zajednice podigne na što viši nivo.
Ovo je jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg smo u godinama iza nas nastojali da budemo podrška i oslonac što većem broju sportskih organizacija i institucija kulture.

 

Jezik sporta je jedan od najuniverzalnijih načina komunikacije na planeti. Svi koji ga razumiju znaju u kolikoj mjeri sport doprinosi stvaranju kulture boljih društvenih odnosa i kreiranju pozitivnog balansa fizičkog i duhovnog u čovjeku.
Svjesni vrijednosti koje važnost bavljenja sportom sa sobom nosi, mi u Elnos Grupi nastojimo da u što većoj mjeri budemo podrška sportskim društvima na regionalnom, ali i širem nivou.
Tako smo u proteklim godinama podržali rad banjalučkog  fudbalskog i rukometnog kluba “Borac”, fudbalskog kluba “Rudar” iz Prijedora i mnogih drugih klubova i škola sporta u regiji.
Djelovanjem u ovoj oblasti, napravili smo i iskorak na Island, gdje smo podržali održavanje fudbalskog kupa ove zemlje.

teatar_fest
Nastojali smo da ostavimo i što značajniji trag u očuvanju kulturne i duhovne baštine, tako da smo godinama unazad podržavali niz amateriskih i profesionalnih manifestacija iz oblasti kulture. Među projektima kojima smo pružili podršku izdvajamo održavanje pozorišnog festivala “Teatar fest”, međunarodnog festivala poezije “Dječije carstvo”, podršku radu banjalučkog pjevačkog društva “Jedinstvo”, izgradnji gradskog pozorišta “Jazavac” i mnoge druge.