Elektromonteri Elnos Grupe pomažu Majdanpeku

Vijesti | 4 Decembra, 2014

Stanovnici Majdanpeka već četvrti dan su bez struje, a preko 200 elektromontera na terenu pokušava da otkloni kvar, do kojeg je došlo usljed olujnog vjetra i ledene kiše. Među njima je i dvadeset iskusnih elektromontera iz Elnos Grupe, koji su već drugi dan na terenu.

Elnos Grupa se stavila na raspolaganje Elektromreži Srbije u ovim teškim trenucima za građane Majdanpeka. Radnici na terenu nadljudskim naporima nastoje da se što prije saniraju kvarovi i omogući normalno funkcionisanje života u ovoj opštini, gdje nema ni vode i grijanja, a teško se uspostavljaju i telefonske veze, koje su dva dana bile u prekidu.
Prema riječima izvršnog direktora EMS Ilije Cvijetića, očekuje se da u toku dana dođe struja, ali nije mogao precizirati vrijeme, jer je kvar veliki, a uslovi za rad otežani.
Iako je snabdijevanje električnom enegrijom uspostavljeno sinoć, zbog ”ispadanja” dalekovoda, struja je ponovo nestala i od ranih jutarnjih časova radi se na otklanjanju kvarova.
Kako javljaju iz Odjeljenja za vanredne situacije u Boru, situacija na terenu je nešto povoljnija nego prethodnih dana, jer nema vjetra i manje je hladno.
Teren je nepristupačan, a stub na kojem rade monteri je visok 50 metara. Kada je postavljan prije mnogo godina, to je urađeno helikopterima, što potvrđuje kompleksnost situacije na terenu.
U saopštenju Elektromreže Srbije navodi se kako je situacija poput ove nazabilježena u Srbiji, posebno u Majdanpeku, jer ovaj grad ima napajanje iz čak tri dalekovodna pravca, dok je za većinu gradova obezbijeđeno napajanje iz dva pravca.
-Snabdijevanje Majdanpeka bilo je osigurnao sa tri strane, čime se ne može pohvaliti ni Beograd. Prekid na sva tri dalekovodna pravca je nešto što se nikada ranije nije desilo i tu se krivica ne može tražiti u ljudskom faktoru – pojašnjeno je u saopštenju EMS-a.
Stanovnicima Majdanpeka pomoć pristiže sa svih strana. Hrana za građane stigla je od Rudarsko topioničarskog basena Bor i Sindikata rudara Rudnika bakra Majdanpek. Uključio se i Crveni krst Srbije, a u pomoć su pristigli i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo odbrane Srbije.

Snimak sa terena možete pogledati ovdje

Foto: alo.rs