Elnos Grupa dio jedinstvenog poduhvata u Švedskoj

Vijesti | 8 Juna, 2018

Elnos Grupa je danas zakoračila u jedan od najzahtjevnijih energetskih projekata u Švedskoj. Radi se o poduhvatu demontaže i montaže dijela 400 kV dalekovoda Stolphöjning-Bryggholmen.

U pitanju je jedan od najizazovnijih projekata u novijoj energetskoj istoriji ove zemlje u okviru kojeg će naše ekipe izvršiti demontažu dalekovodnih stubova visokih 73 i 75 metara, pozicioniranih sa dvije strane plovnog kanala na jezeru Malaren. Nakon demontaže naši timovi će podići nove stubove koji će biti visoki  86 i 100 metara.

Upravo zbog nestandarne visine ovih stubova, kompleksnost izvođenja radova biće na najvišem nivou, koji iziskuje vrhunsku organizaciju i sinhronizaciju svih članova operative na terenu.

Zanimljivo je da će stometarski dalekovodni stub, koji će biti pozicioniran na ostrvu, do lokacije montaže biti prenošen dio po dio, uz pomoć kraja teškog 500 tona.

Cilj montaža novih i viših dalekovoda je da se u konačnici poveća stepen bezbijednosti u oblasti plovnog kanala na jezeru Malaren, koji je jedna od najznačajnijih vodenih saobraćajnica ka unutrašnjosti Švedske. Finalizacijom ovog projekta sigurnosna visina provodnika iznad kanala će biti podignuta na 40,5 metara.

Investitor projekta je Svenska Kraftnat, a predviđeni rok za izvršenje radova je sredina septembra ove godine.