Elnos Grupa iskoračila na tržište Norveške

Vijesti | 12 Januara, 2018

Ekipa Elnos Grupe juče je počela sa izvođenjem radova na svom prvom projektu u Norveškoj.  Riječ je o kapitalnom projektu NordLink-Zeleni link, tj. projektu izgradnje prve interkonekcije koja će omogućiti direktnu vezu između norveškog i njemačkog energetskog tržišta.
Kao podizvođač ABB-a, zaduženi smo za izvođenje elektromontažnih radova na izgradnji pretvaračke stanice Tonstad u Norveškoj. Instalisana snaga ove pretvaračke stanice je +/- 515 kV, a njen prenosni kapacitet iznosi 1.400 MW.
NordLink je energetska veza kojom će se obezbijediti razmjena električne energije, dobijene isključivo iz obnovljivih izvora, između elektroenergetskih sistema Njemačke i Norveške. Prenos energije će se vršiti najdužim HVDC sistemom u Evropi. Interkonekcija je ukupne dužine 623 km, između dvije pretvaračke stanice locirane u Wilster-u u Njemačkoj i Tonstad-u u Norveškoj.
Početak realizacije prvog ugovora na tržištu Norveške za Elnos Grupu znači otvaranje novih mogućnosti u zemlji koja je treći svjetski izvoznik energije. Ujedno nam je veliki izazov što je ovo jedan od projekata koji će omogućiti stvaranje integrisanog evropskog energetskog tržišta.
Ispunjeni zahtjevni uslovi
Za izlazak na tržište Norveške bilo je potrebno proći zahtjevnu i dugotrajnu proceduru otvaranja kompanije, što smo uspješno okončali u avgustu 2017. godine. Naša djelatnost na novom tržištu obuhvata inženjering u oblasti izgradnje i rekonstrukcije visokonaponskih dalekovoda i trafostanica.