Elnos Grupa uspješno okončala jedinstven poduhvat u Štokholmu

Vijesti | 5 Maja, 2017

U zahtjevnom roku od mjesec dana i izuzetno složenim uslovima rada Elnos Grupa je danas uspješno okončala jedinstven projekat na nordijskom tlu.

Novi poslovni izazov se odvio u urbanom dijelu predgrađa Štokholma, gdje je Elnos Grupa obavila projekat rekonstrukcije 220 kV trafostanice Hatuna i demontažu šest kilometara 220 kV dalekovoda KL 12 S3-4.

Dalekovod KL 12 je izgrađen davne 1936. godine i svojim najvećim dijelom je prolazio kroz prigradska naselja švedske prestonice.

Jedan od osnovnih razloga za ulazak u poduhvat demontaže starog dalekovod KL 12 je bila činjenica da je on nakon izgradnje trafostanice Hatuna i novih dalekovoda izgubio svrhu.

Pored  toga, standardi Švedske sada nalažu da dalekovodne trase u što većoj mjeri zaobiđu naseljena mjesta, škole i bolnice, i gusto naseljene dijelove zemlje.

Elnos Grupa je  u potpunosti izvela projekat uklanjanja dalekovoda KL 12 u ukupnoj dužini šest kilometara, što znači da su demontirana sva zaštitna užad i provodnici kao i čelična konstrukcija dalekovodnih stubova.

U periodu izvođenja projekta Elnos Grupa je na terenu provela niz striktnih mjera i tehničkih uslova kako ne bi bila ugrožena bezbjednost velikog broja puteva, nekoliko škola, vrtića, dječijih igrališta i pješačkih staza koje su bile u neposrednoj blizini gradilišta.

Na ovaj način ostvaren je konstantan i najviši nivo zaštite radnika, stanovnika i prostora koji se štiti.

Projekat se odvijao u dvije etape. Prva etapa se odnosila na rekonstrukciju trafostanice i ulaza dalekovoda u trafostanicu. Druga faza je podrazumijevala izgradnju nekoliko stubova kako bi stari dalekovod KL 12 bilo moguće prespojiti na druge dalekovode.

Investitor projekta je Svenska Kraftnat, dok je nosilac ugovora kompanija Linjemontage.

Radovi su počeli 6. aprila, a prema ugovorenoj dinamici okončani su mjesec dana. Na ovom projektu su bila angažovana 34 radnika.