Elnos Norveška

Širenje na tržište Norveške je bilo važan nastavak aktivnosti Elnos Grupe u skandinavskim zemljama. Naša djelatnost u ovoj zemlji je ozvaničena 2017. godine i obuhvata inženjering u oblasti energetike, tj. projektovanje, izgradnju i rekonstrukciju elektroenergetskih sistema visokog napona.

Iskorakom na tržište Norveške naša kompanija je stremila ka pomjeranju granica dotadašnjeg inženjeringa, a priliku za to je odmah i dobila učešćem u kapitalnom projektu izgradnje najduže HVDC interkonekcije u Evropi pod nazivom NordLink-Zeleni link (623 km).

Elnos Grupi je, kao podizvođaču ABB-a, povjerena realizacija elektromontažnih radova na izgradnji konvertorske stanice Tonstad u Norveškoj. Naponski nivo ove stanice iznosi +/- 515 kV, dok je njen prenosni kapacitet 1.400 MW. Ovo je bio prvi put da su naše ekipe realizovale radove na konvertorskoj stanici što je u tehničkom smislu bio izuzetan zadatak.

Iskorak na tržište Norveške je za Elnos Grupu višestruko značajan. On nam je otvorio mogućnost da u zemlji koja je treći svjetski izvoznik energije potvrdimo svoja znanja, profesionalni potencijal i visok stepen tehničkih standarda.