Godina velikih dostignuća

Vijesti | 31 Decembra, 2018

Kraj godine je za većinu nas vrijeme za podvlačenje linije i analizu najznačajnijih aktivnosti u proteklih 365 dana. Gledajući unazad, nastojimo stvoriti što bolji plan za vrijeme koje dolazi. Mi u Elnos Grupi s ponosom godinu na izmaku možemo nazvati godinom rasta, poslovnih iskoraka i uspjeha.

Naša motivacija i implementacija modernih energetskih rješenja su se pokazale kao ključ za stvaranje dobrih rezultata, čija su potvrda značajan rast prometa i rast broja zaposlenih u 2018. godini.

Nastavili smo sa realizacijom strateških ciljeva, sa primarnim naglaskom na jačanju učešća u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ovo je segment u okviru kojeg po značaju ističemo učešće u projektu izgradnje vjetroparka Čibuk 1, najvećeg vjetroparka Zapadnog Balkana. I ove godine projekti iz oblasti hidroelektrana dali su značajan pečat našem poslovanju. Iza nas stoji završetak radova u okviru projekta izgradnje male hidroelektrane Bočac 2, uspješna revitalizacija tri mini-hidroelektrane regije Zapadne Srbije (Turica, Seljašnica i Radaljska banja), nastavak radova na revitalizaciji hidroelektrane Zvornik, te ulazak u finalnu fazu radova u okviru projekta izgradnje mini-hidroelektrana Sitonija i Golubača u Republici Srpskoj.

Učešće u energetskim projektima evropskog značaja jedan je od najsnažnijih poslovnih iskoraka u 2018. godini. Ponosni smo što smo od početka godine bili dio kapitalnog poduhvata NordLink, projekta izgradnje energetske veze kojom će se obezbijediti razmjena električne energije između elektroenergetskih sistema Njemačke i Norveške. Prenos energije će se vršiti najdužim HVDC sistemom u Evropi, a Elnos Grupa je u okviru ovog projekta bila zadužena za izvođenje elektromontažnih radova na izgradnji HVDC konvertorske trafostanice Ertsmira i rasklopnog postrojenja Volesfjord u Norveškoj. Takođe smo dio poduhvata izgradnje HVDC kablovske veze kojom će se obezbijediti razmjena električne energije, dobijene isključivo iz obnovljivih energije, između elektroenergetskih sistema Italije i Crne Gore, u okviru kojeg smo zaduženi za izvođenje elektromontažnih radova na izgradnji HVDC konvertorske trafostanice Lastva Grbaljska u Crnoj Gori.

Ovo je godina u kojoj smo značajno proširili portfolio u segmentu izgradnje i modernizacije trafostanica i dalekovoda u Švedskoj, a naše ekipe su opet potvrdile spremnost da uspješno izvrše zadatke u ekstremnim uslovima rada. Potvrda profesionalnosti i ekspeditivnosti naših timova u Švedskoj je bio projekat demontaže i montaže spektakularno visokih stubova (100 i 86 metara) 400 kV dalekovoda Bryggholmen i esktremno zahtjevne montaže dalekovoda uz podršku helikoptera  na projektu izgradnje novog 130 kV dalekovoda preko kanala Sodertalje.

Naša divizija za trafostanice je takođe u ovoj nordijskoj zemlji realizovala niz veoma značajnih projekata među kojima izdvajamo rekonstrukciju trafostanica 130/20 kV Skånes-Fagerhult i 130/20 kV Bjärnum, te izgradnju trafostanica 400/130 kV Porjusberget i 400 kV FT6 Barseback.

Projektni i operativni timovi Grupe su i u ovoj godini potvrdili da su spremni da rade na najsloženijim  elektroenergetskim zadacima širom Evrope. U 2018. godini smo to na najbolji način dokazali učešćem u izgradnji hidroelektrane Burfell 2 na Islandu u okviru kojeg su naše ekipe izvodile elektromontažne radove 100 metara ispod zemlje.

Elnos Grupa je bila učesnik jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, izgradnji auto-puta Banja Luka-Doboj ( 71,9 kilometara ). Izgradnja je okončana u ovoj godini, a zahvaljući našem učešću na auto-putu su stvoreni uslovi maksimalne bezbjednosti odvijanja saobraćaja u regularnim i vanrednim uslovima, stabilno napajanje javne rasvjete, putne signalizacije, IKT portala i SOS telefona.

Prethodna godina je bila uspješna u oblasti dalekovoda i na domaćem i regionalnom tržištu, u okviru njih izdvajamo da su ekipe u Elnosa  započele izgradnju novog 110 kV dalekovoda Gacko-Nevesinje, ovaj dalekovod će u konačnici biti dug 40 kilometara, te uspješno završile  projekte sanacije dalekovoda 2×110 kV Banjaluka 6–Prijedor–Knežica i uvođenje 110 kV dalekovoda u trafostanicu  110/20 kV Krnješevci.
Sve je snažnija tržišna pozicija naše slovenačke članice koja je  iza sebe ostavila desetinu realizovanih projekata u oblasti trafostanica i dalekovoda (TS 400/220/110 kV Divača, TS 110 kV Slovenska Bistrica, TS Pekre, DV 110 kV Pivka-Postojna, DV 110 kV Grosuplje-Trebnje,  TS Kobarid…).

Stabilnost i kvalitet poslovanja Elnosa BL Banjaluka je nagrađen jednim od najvažnijih evropskih sertifikata kojim se definišu kvalitet i stabilnost finansijskog poslovanja – zlatnog sertifikata bonitetne izvrsnosti koji dodjeljuje poznata evropska sertifikacijska kuća Bisnode.

Uspješno smo izvršili resertifikaciju postojećih, a u završoj je fazi uvođenje dva nova ISO standarda, ISO 27001 Sistem menadžmenta i bezbjednosti informacija i ISO 50001 Sistem menadžmenta energijom.

Kroz realizaciju novih projekata učvrstili smo partnerstva i napravili veoma značajne iskorake na evropskom, regionalnom i domaćem tržištu i s radošću možemo reći da je iza nas jako uspješna godina.

Ostvarenje dobrih rezultata je postalo zaštitni znak našeg poslovanja.

Vjerujemo da će nam realizacija novih projekata energetske budućnosti i ostvarenje novih i još izazovnijih dostignuća donijeti još uspješniju budućnost koju priželjkujemo.

Dragi prijatelji, želimo vam uspješnu, sretnu i energičnu novu 2019. godinu.