Dalekovodi za vrijeme koje dolazi

Hiljade kilometara postavljenih i demontiranih dalekovoda, na svim naponskim nivoima do 400 kV, širom Evrope zajedno predstavljaju zavidan spektar referenci koje nose velike zasluge za to da Elnos Grupa postane evropski prepoznatljiva kompanija.

dalokovodi22

Godinama unazad, ekipe Elnos Grupe su postale poznate po studioznom, praktičnom i efikasnom pristupu projektima, a zahvaljujući nizu uspješno izvršenih projekata naši partneri su postali nacionalne elektroprenosne i distributivne kompanije i vodeći investitori energetskih proizvodnih kapaciteta.
Potvrda profesionalnosti se najbolje vidi kroz realizaciju mnogobrojnih kapitalnih projekta jačanja energetskog prenosnog kapaciteta.
Naše ekipe su postale poznate po tome što nisu prihvatale postavku da postoje zadaci za koje nema rješenja. Takav pristup nas je doveo na poziciju internacionalnog koncerna za elektroenergetiku.
Vjerujemo da će budući projekti u pravom svjetlu pokazati naše mogućnosti.

Izgradnja modernih prenosnih mreža

Ekspeditivno i uz korištenje najsavremenije opreme, timovi Elnosa danas uspješno izvode poslove montaže i demontaže dalekovoda veoma širokog spektra.
Kroz svaki novi realizovani projekat, pomjerali smo granice naših mogućnosti i formirali timove koji su, možemo to sa ponosom reći, uspješno montirali i demontirali hiljade kilometara dalekovoda širom Evrope.
Jedan od kapitalnih projekata koji je istinski pokazatelj našeg umijeća je izvođenje elektromontažnih radova u okviru švedskog projekta izgradnje Jugozapadnog linka 2, koji je bio jedan od najvećih energetskih projekata u ovoj zemlji. Timovi Elnosa su u okviru ovog projekta izvršili montažu stubova i elektromontažne radove na novom dalekovodu 400 kV Hallsberg-Brakeryd, na dionici dugoj 45 kilometara.

Među brojnim referencama u oblasti dalekovoda, u okviru kojih smo izveli kompletan spektar najrazličitijih poslova i suočili se se nizom izazova su i dalekovod 2×130 kV Barkeryd-Nässjö, dalekovod 130 kV Storfinnforsen-Ögonfägnaden i Ögonfägnaden-Isibillstjarn.

storfinnforsen

Naše ekipe su opremljene najsavremenijom opremom i specijalnom mehanizacijom koja nam omogućava da zadatke izvršavamo uz maksimalan kvalitet izvedenih radova.
Činjenica da smo uspijevali montirati stubove visoke do 70 metara i teške do 120 tona svrstava naše timove među ekipe vrhunskih operativaca u ovoj oblasti elektroenergetike.
Reference i iskustvo koje smo stekli nam otvaraju mogućnosti učeša u kapitalnim infrastrukturnim projektima u budućnosti.

Ekspert za OPGW

Najkraća definicija pojma ekspert nudi jednostavno objašnjenje i kaže da ste to postali ukoliko posjedujete i primjenjujete vrhunska znanja i vještine u određenoj oblasti. Upravo ovu laskavu titulu su ulaganjem vremena, znanja, truda i kreativnosti naše ekipe uspješno zaslužile u oblasti instalacije OPGW-a.
Predanim i praktičnim pristupom radu u godinama iza nas uspjeli smo da postavimo više od 2.400 kilometara OPGW-a u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.
Ipak, izvršavajući ovu vrstu radova nismo se zaustavili samo u regiji. Naši timovi su hrabro odgovorili najizazovnijim projektima iz ove oblasti širom Evrope i uspješno su postavljali OPGW mrežu u nepristupačnim područjima Švedske i Islanda.
Tako, danas, uz ime naše kompanije stoji uspješna realizacija instalacije OPGW-a dužine 130 kilometara u okviru angažmana na projektu DV 400 kV Hjalta-Vittersjo.
Jedan od ekspertskih primjera je svakako instalacija OPGW-a i pripadajuće opreme duž 25 kilometara duge trase dalekovoda 110 kV Kličevo-Brezna u krajnje nepristupačnim i okrutnim planiskim uslovima Crne Gore.

Mapa nove optičke mreže u Crnoj Gori

Mapa nove optičke mreže u Crnoj Gori

Bio je to podvig bez premca, jedan u nizu onih koji nas je pozicionirao među OPGW stručnjake, na poziciju u koju ćemo ulagati i čuvati je.

Ekstremni uslovi

Svaki izvršeni projekat  iz oblasti elektroenergetike je zahtjevan na sebi specifičan način, ali se među njima sa posebnom živošću pamte poduhvati izvođeni u ekstremnim uslovima.
Ekstremnih poduhvata i velikih pobjeda naših ekipa i mehanizacije nad surovostima terena, naročito u nordijskim zemaljama, je sve više.
Fantastična snalažljivost naših ljudi, njihovo prilagođavanje različitim sredinama i uslovima rada, je uz ime Elnos stavila epitet vrhunske operativnosti.
Tako je, primjera radi, Elnos Grupa svoj prvi projekat na Islandu, rekonstrukciju dalekovoda 220 kV Sigöldulina 3, uprkos surovostima prirode artkitčkog kruga u kojem je dalekovod pozicioniran okončala šest dana prije roka.

Savladali smo velike izazove u poljima lave na Islandu, radeći u okviru ekstremno okrutnih uslova na projektu izgradnje dva dalekovoda, Þeistareykjalína 1 i Kröflulína 4, na čijoj trasi su stubovi znali da teže 26 tona i budu visoki 21 metar.
Realizujuću projekte poput ovih i njima sličnih, ostvarivali smo podvig za podvigom i stvorili timove za realizaciju najzahtjevnijih projekata budućnosti.

Rad u ekološki zaštićenim zonama

Ekipe Elnosa su izvodile projekte u oblastima u kojima je rad regulisan posebnim zakonskim propisima, a to su područja ekološki osjetljivih zona koje su dio mreže zaštićenih područja prirode u EU – Natura 2.000.
Jedan od najupečatljivijih primjera ovog vida angažmana je rad na projektu Jugozapadni link u Švedskoj. U okviru njega smo uspješno izvršili zadatke poštujući zabrane korištenja vozila, mehanizacije ili uopšte kretanja po tlu, a radove smo izvodili manuelno ili pomoću helikoptera. Ovo je bio poduhvat realizovan po najvećim evropskim i svjetskim standardima.
Nastojeći da visokoprofesionalno odgovorimo na izazove rada u zaštićenim područjima, uložili smo veliki trud  i uspjeli da pomjerimo granice svojih mogućnosti u ovoj oblasti djelovanja.
Jedan od poznatijih zadataka koji je potvrdio naš iskorak je bilo očuvanje prirodno zaštićenih područja u okviru projekta izgradnje 130 kV dalekovoda Moliden-Sidensjö u Švedskoj.
Ovaj dalekovod jednim dijelom prolazi kroz zaštićeno ekološko područje u kojem su pravila rada bila izuzetno rigorozna. U jednom pojasu trase kretanje uopšte nije bilo dozvoljeno. Radilo se u zaštićenoj ekološkoj zoni koja je stanište biljne vrste koja je pred izumiranjem. Dio projekta smo izveli tako što je helikopter prevlačio konopac preko stubova, nakon čega su naše mašine preko konopca razvukle provodnike i optičku užad. Ovom referencom Elnos Grupa je ostvarila jedan od najvećih profesionalnih izazova u Švedskoj.

motala33

Izgradnja dalekovoda Þeistareykjalína 1 i Kröflulína 4 na Islandu je bila poduhvat u kome su naše ekipe uspješno finalizovale radove u poljima lave koja su zakonom zaštićeno prirodno blago ove zemlje.
Ekipe Elnosa su u godinama iza nas dokazale da je negativan uticaj na životnu sredinu prilikom izvođenja projekta moguće svesti na najmanju moguću mjeru. Nadamo se da nas u narednim godinama čeka još mnogo novih iznenađenja i izazova na ovom planu.

Ključ je u održavanju

Poslovni koncept izgradnje povjerenja predstavlja ključnu vrijednost u odnosu sa partnerima, a on se postiže kroz stalni razvoj i poboljšanje nivoa usluga.
Iz tog razloga, inženjering Elnos Grupe nastoji ne samo da obezbijedi održavanje već i da unaprijedi rad elektroenergetskih objekata. Ovo ujedno znači naše direktno prisustvo na objektima u garantnom i postgarantnom periodu.
Elnos Grupa je pouzdan partner za izvršenje poslova redovnog i intreventnog održavanja na elektroenergetskim objektima. Do sada smo uspješno realizovali niz projekata redovnog održavanja na objektima u: Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Sloveniji.
Među poslovima redovnog održavanja možemo izdvojiti one u Rafineriji nafte Brod, Termoelektrani Kostolac, te redovno održavanje svih dalekovoda EMS-a u Republici Srpskoj čija dužina iskazana prema trasama iznosi oko 134 kilometra.
Jedan od slikovitih primjera angažmana naših ekipa u vanrednim uslovima je otklanjanje velikog kvara uzrokovanog kišom i vjetrom na dalekovodu 110 kV Požarevac-Petrovac u Srbiji. Zbog havarije nastale na ovom dalekovodu, stanovnici Majdanpeka su četiri dana bili bez struje. Zahvaljujući nadljudskim naporima naših montera i ostalih ekipa na terenu dalekovod je saniran i omogućeno je normalno funkcionisanje života u ovom gradu.
Dobar praktičan primjer našeg angažmana u ovoj oblasti rada je i uspješno okočana rekonstrukcija dalekovoda 110 kV Logatec-Žiri u Sloveniji nakon pretrpljenje havarije. Ovaj projekat je obuhavatao montažu i podizanje 72 dvosistemska stuba, čime je osigurana energetska stabilnost stanovništvu u regiji.

logatec23

Elnos Grupa je u potpunosti zaokružila spektar usluga u segmentu održavanja, koji je od vitalnog značaja za pouzdan rad bilo kog sistema.
Praktično, obezbjeđujemo usluge: od inicijalnog pregleda i testiranja opreme, realizacije svih potrebnih aktivnosti, do finalnog testiranja, izdavanja izvještaja i puštanja opreme i sistema u rad.