Kontinuitet rasta koncerna u 2016.

Vijesti | 16 Januara, 2017

Godina 2016. uspješna je za Elnos Grupu. U prilog tome govori kontinuitet rasta dva najznačajnija pokazatelja poslovanja: rast koncerna i rast poslovnih prihoda. Rast koncerna ostvaren je kroz otvaranje novih tržišta, jačanje i širenje portfolija na postojećem tržištu, zatim kroz nove značajne ugovore, ali i kroz podjednako važna velika investiciona ulaganja i nova zaposlenja. Kontinuitet ovakvih rezultata pruža nam mogućnost djelovanja i razvoja po evropskim i svjetskim poslovnim standardima. Baš taj visoki standard kvaliteta i profesionalnosti  ostavio je snažan pečat u svim oblastima našeg djelovanja u prethodnoj godini.

Brojni su projekti koji bi se po važnosti mogli izdvojiti u 2016. godini, navešćemo samo najvažnije među njima. Na internacionalnom tržištu veoma su značajni prvi projekti u oblasti dalekovoda koje realizujemo u Sloveniji. U Švedskoj je značajno proširen portfolio u segmentu izgradnje i modernizacije trafostanica realizacijom novih značajnih ugovora, od kojih ćemo radove na TS Kramforš, po principu ‘ključ u ruke’, nastaviti i u tekućoj godini.  Realizacijom dva i početkom novog projekta u oblasti dalekovoda do naponskog nivoa 400 kV, nastavili smo dugogodišnju saradnju sa vodećim švedskim kompanijama Svenska kraftnät, EON i Vattenffal. Na specifičnom i zahtjevnom tržištu Islanda počela je realizacija jednog od dva dalekovoda koja ćemo graditi na sjeveru u 2017. To su novi dalekovodi 220 kV Þeistareykjalína 1 i Kröflulína 4, a ukupna dužina obe trase biće 61 kilometar.

Prethodna godina bila je izuzetno uspješna i na regionalnom tržištu. Ističemo samo tri kapitalna projekta koja radimo u Srbiji, to su revitalizacija Hidroelektrane Zvornik (period realizacije 2015-2018.), rehabilitacija osam mini-hidroelektrana za EPS, od kojih su neke starije od 100 godina, kao i učešće u prvom ‘zelenom’ projektu u oblasti rudarstva u EPS-u – izradi Odlagača 12.000.