Link u stvaranju energetskog mosta Italija-Crna Gora

Vijesti | 12 Jula, 2018

Poduhvat izgradnje HVDC kablovske veze kojom će se obezbijediti razmjena električne energije između elektroenergetskih sistema Italije i Crne Gore je ušao u predfinalnu fazu. Prenos energije će se vršiti HVDC sistemom, a interkonekcija između pretvaračkih stanica u Peskari u Italiji i Lastvi Grbaljskoj u Crnoj Gori će biti duga 375 kilometara.
Elnos Grupa je u okviru ovog projekta zadužena za izvođenje dijela elektromontažnih radova na izgradnji pretvaračke stanice Lastva u Crnoj Gori.  Instalisana snaga ove HVDC pretvaračke stanice je 1000 MW, a njen naponski nivo iznosi  +/- 500 kV DC.
Naš dio poslova je da, zajedno sa tri konzorcijalna partnera, izvršimo elektromontažne radove na 400 kV postrojenju, filterskom postrojenju i na konvertorskim transformatorima. Pored toga, naši elektromontažni radovi u kontrolnoj zgradi podrazumijevaju instalaciju sistema sopstvene potrošnje, daljinskog upravljanja i relejne zaštite, instalaciju sistema opšte potrošnje, tehničkih potrošača i rasvjete, slabe struje i termotehničku instalaciju mašinskog postrojenja.
Italijanska kompanija Terna, investitor projekta, je ove sedmice uspješno izvršila naponski test ukupnog podmorskog kabla od Italije do Crne Gore. Preduslovi za početak sinhronizacije podmorske infrastrukture sa crnogorskom nacionalnom prenosnom mrežom će biti stvoreni po završetaku radova na pretvaračkoj stanici Lastva. Oni bi prema bi prema usvojenoj dinamici trebali biti okončani krajem ove godine.
Inače, izgradnja HVDC kablovske veze između Crne Gore i Italije je novi iskorak ka stvaranju integrisanog evropskog energetskog tržišta kojim će Crna Gora postati značajno energetsko čvorište regiona.