Modernizovani agregati HE “Zvornik” pušteni u rad

Vijesti | 23 Januara, 2018

Dva revitalizovana agregata hidroelektrane “Zvornik” su danas zvanično puštena u rad, čime je snaga ovog energetskog giganta na Drini povećana za gotovo 15 megavata.
“Novi život” agregata A1 i A2  predstavlja početak etape budućnosti za HE Zvornik, što je prilikom ceremnije početka njihovog rada istakao i Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbije.
“Proces revitalizacije će hidroelektrani ‘Zvornik’ dati puni sjaj i u narednih 40 godina”, istakao je Antić ovom prilikom.
Elnos Grupa je u okviru ovog kapitalnog projekta na čelu brojne domaće operative angažovane u njenoj realizaciji. Naš posao na revitalizaciji obuhvata: četiri agregata i TS 110 kV, projektovanje i izvođenje elektromašinskog dijela, isporuku i puštanje u rad zaštitno-upravljačkih uređaja i sistema.Potvrda dobro obavljenog posla modernizacije prva dva agregata je stigla i prije ozvaničenja početka rada. Naime, agregati su već 12. decembra 2017, za vrijeme svog prvog probnog radnog dana, proizveli 2.619 MWh i tako oborili  istorijski rekord produkcije ove  63 godine stare hidroelektrane.
Revitalizacije HE Zvornik je dio investicionog ciklusa “Elektroprivrede Srbije”, a po okončanju kompletne revitalizacije snaga hidroelektrane “Zvornik” će se povećati sa 96 na 124 MW.  Završetak kompletnog projekta je planiran za oktobar 2019.