Nova misija na jugu Švedske

Divizija Elnos Grupe za dalekovode ove jeseni je u važnoj misiji na jugu Švedske, u oblasti Skåne. Naše vrijedne ekipe rade na realizaciji jednog od najznačajnijih energetskih projekata u ovom dijelu zemlje – izgradnji novog 400 kV dalekovoda Hurva-Sege.

Novi dalekovod će zamijeniti stari 400 kV dalekovod, koji je na isteku svog radnog vijeka i proteže se preko najpoznatije švedske žitnice, između trafostanica Hurva i Sege.

Ovo je najznačajniji i najkompleksniji posao Elnos Grupe u Švedskoj ove godine. U relativno kratkom vremenskom roku, u periodu od godinu dana, treba obaviti veliki obim posla.

Naši timovi su zaduženi za demontažu starih stubova dalekovoda, podizanje novih i sve elektromontažne poslove.

Prvi radovi na izvođenju projekta počeli su da se zahuktavaju već u oktobru, a očekuje se da će biti u punom jeku tokom dva dvomjesečna perioda naredne godine, kada će dalekovod biti u potpunosti isključen s mreže. Tada će na terenu biti angažovano oko 70 naših radnika.

“Za potrebe izvođenja ovog projekta su osigurana dva perioda isključenja postojećeg 400 kV dalekovoda, i to od aprila do juna i od avgusta do oktobra. U tim periodima ćemo realizovati najkompleksniji dio radova. Na terenu će raditi tri ekipe paralelno. Prva će demontirati postojeći dalekovod, druga ekipa će montirati i podizati nove stubove, a treća će realizovati kompletne elektromontažne radove” rekao je Slobodan Plavljanin, rukovodilac divizije za dalekovode Elnos Grupe.

Timovi Elnos Grupe će u okviru ovog projekta montirati 138 stubova širokog spektra, a među njima se izdvajaju tipski stubovi koji teže po 55 tona i visoki su 55 metara.

Ukupna trasa savremenog dalekovoda Hurva-Sege će da iznosi 42 kilometra i za razliku od starog neće prolaziti kroz gradić Södra Sandby.

Uspješna realizacija ovog projekta će u budućnosti biti novi garant stabilnosti mreže na jugu Švedske.