Novi projekti na Islandu

Vijesti | 20 Septembra, 2016

Sutra počinju radovi na dalekovodu Kröflulína 4 na sjeveru Islanda. Riječ je o jednom od dva nova dalekovoda koja ćemo izgraditi za potrebe napajanja električnom energijom nove fabrike za proizvodnju elektroda. Dužina trase novih dalekovoda Þeistareykjalína 1 i Kröflulína 4 biće 61 kilometar, a imaće nazivni napon 220 kV.

Island ima veoma specifične i teške uslove za rad, sa stalnim vjetrom i niskom temperaturom, a  ovaj dio sjevera zemlje gdje smo trenutno angažovani je potpuno nenaseljen. Ova oblast je karakteristična zbog čestih zemljotresa i velikog broja gejzira. Pred našim monterima je novi profesionalni izazov da u otežanim uslovima rada do kraja oktobra realizuju prvu fazu radova na dalekovodu Kröflulína 4 – montažu 30 stubova. Još jedna specifičnost ove faze posla jeste tip željeznih stubova, koji su cijevni.

Investitor projekta izgradnje dalekovoda Þeistareykjalína 1 i Kröflulína 4 je Landsnet, a novi projekti najbolja su potvrda nastavka naše dobre saradnje i aktivnog i ozbiljnog učešća Elnos Grupe na tržištu Islanda.