Novi život dobojske cinčaonice

Poslovna zona u Rudanci kod Doboja nedavno je dobila novog-starog stanara. Na temeljima pogona za pocinčavanje nekadašnjeg privrednog giganta „Energoinvesta“ izgrađena je fabrika za cinčanje čeličnih konstrukcija „Dobojinex“. Timovi Elnosa su bili dio ovog značajnog projekta na domaćem terenu.

Ovo je jedna od najvećih cinčaonica ovog tipa na Balkanu. Kade za pocinčavanje „Dobojinexa“ su duge 13 metara, što su dimenizije koje na posebno mjesto izdvajaju ovu fabriku u ovom segmentu metalne industrije.

Tim Elnosa koji je u protekla tri mjeseca bio dio ovog projekta je izvršio elektroinstalacione radove polaganja energetskih i signalih kablova, instalaciju LAN mreža, ožičenje opreme u polju (senzora, dizalica, prekidača na kranovima, klapni, motora i elektroenergetskih ormara). Takođe smo izvršili i ožičenje hidrauličnih i mosnih dizalica.

Realizacija elektroinstalacionih radova u samim industrijskim pogonima u dosta specifičnoj oblasti industrije je značajna referenca za našu kompaniju.

Inače, kompletan proizvodni proces fabrike je automatizovan i njime se upravlja posredstvom SCADA sistema.

Izgradnja fabrike „Dobojinex“, čija je osnovna djelatnost antikorozivna zaštita čeličnih konstrukcija vrućim cinčanjem, je jedan od najvećih industrijskih iskoraka u dobojskoj regiji u protekle dvije decenije.

Fabrika je trenutno u testnoj fazi rada, a u perspektivi će zapošljavati 150 radnika.

Nova dobojska cinčaonica će biti tržišno orijentisana na regiju zemalja bivše Jugoslavije.