Otvoren novi dio auto-puta Banja Luka-Doboj

Vijesti | 3 Oktobra, 2017

Elnos Grupa je učesnik jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, izgradnji auto-puta Banja Luka-Doboj.
Zvanično otvaranje novog dijela auto-puta na potezu od Mahovljana do Drugovića, za Elnos Grupu predstavlja novi korak u okviru poduhvata koji sve izvođače i podizvođače na ovom projektu priližava ka finalnom cilju-završetku radova i puštanju saobraćajnice cijelom dužinom u promet.
Završetak radova na novom dijelu auto-puta svečano su ozvaničili Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.
Trasa auto-puta od Mahovljana do Drugovića je duga 10 kilometara, i dio je jedne od dvije dionice Banja Luka-Prnjavor, koja će u konačnici biti duga 35,3 kilometara.
Na ovoj dionici Elnos Grupa je izradila projektnu dokumentaciju, obavila izmještanje SN i NN mreža, postavila SOS kanalizaciju i ITS panele, postavila rasvjetu i izgradila trafostanice za napajanje signalizacije.
Inače, Elnos Grupa je u okviru projekta izgradnje auto-puta Banja Luka-Doboj, zvaničnog imena “9. januar”, podizvođač generalnih izvođača radova, kompanija “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.

Auto-put “9.januar”

Auto-put “9.januar” se sastoji od dvije dionice, Prnjavor-Doboj i Banjaluka-Prnjavor. Njegova ukupna dužina će iznositi 71,9 kilometara. Prva dionica auto-puta od Prnjavora do Doboja, dužine 36,6 kilometara, puštena je u saobraćaj sredinom septembra prošle godine.
Ovaj auto-put je najzanačajniji infrastrukturni projekat za dalju integraciju unutar Republike Srpske, povezivanje Beograda i Banjaluke, kao i povezivanje auto-puta Gradiška-Banja Luka sa panevropskim koridorom 5C.