Počela revitalizacija HE „Zvornik“

Vijesti | 27 Oktobra, 2015

U jednoj od najstarijih hidroelektrana u sistemu Elektroprivrede Srbije, HE „Zvornik“, juče je svečano obilježen početak revitalizacije postrojenja. Elnos Grupa dio je ovog velikog projekta, koji će biti završen u roku od četiri godine.

 Projekat podrazumjeva kompletnu rehabilitaciju četiri agregata i transformatorske stanice 110 kV, projektovanje i izvođenje elektromašinskog dijela, isporuku i puštanje u rad zaštitno-upravljačkih uređaja i isporuku i puštanje u rad upravljačkog sistema elektrane. Po ugovoru, Elnos Grupa je zadužena za projektovanje, nabavku, ugradnju i puštanje u rad elektromašinske opreme. Do sada smo, prema planiranoj dinamici radova, završili glavni i izvođački projekat. Investitor projekta je „Elektroprivreda Srbije“, a glavni izvođač radova je „Voith Hydro”.

Juče je obilježen i veliki jubilej – 60 godina od završetka izgradnje i puštanja u pogon HE „Zvornik“.  Jubilej je obilježen radno, a svečanosti početaka radova prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, najviši predstavnici „Elektroprivrede Srbije“, direktor kancelarije „KfW“ banke u Srbiji, predsjednik borda direktora austrijske kompanije “Voith Hydro”, predsjednik Elnos Grupe, kao i ostali učesnici u projektu i mnogobrojni gosti.

 

Benefiti projekta

Ovom prilikom, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić istakao je da se revitalizacijom produžava radni vijek postojećem sistemu za novih 30 do 40 godina i doprinosi unapređivanju ekološke situacije na rijeci Drini na kojoj radi HE „Zvornik“. Nakon revitalizacije ukupna snaga agregata biće povećana za 30 odsto, a proizvodnja struje do 15 odsto ili za 70 miliona kilovat časova godišnje.