Počela zahtjevna faza radova u MHE Bočac 2

Vijesti | 12 Marta, 2018

Timovi Elnos Grupe su u okviru poduhvata izgradnje MHE Bočac 2 ušli u zahtjevnu fazu izvođenja radova montaže elektromašinske i hidromehaničke opreme.

Trenutno završavamo ugradnju tablastih zatvarača zahvaljujući kojima će biti stvoreni uslovi za nesmetan rad tokom montaže turbinskih agregata, nezavisno od hidrološke situcije.

Okončana je i montaža portalnog krana nosivosti 50 tona čime su stvorene pretpostavke za početak ugradnje dijelova oba turbinska agregata.

Podsjećamo da je ovo prvi projekat izgradnje nove hidroelektrane, na kojem naša kompanija predvodi kompletnu elektromašinsku i hidromehaničku fazu.

Realizujemo ga kao glavni ugovarač u saradnji sa investitorom ZP Hidroelektrane na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad i našim konzorcijalnim partnerom Andritz Hydro S.A.S. Ugovor za isporuku i ugradnju elektromašinske i hidromehaničke opreme za MHE Bočac 2, obuhvata izradu proizvodne tehničke dokumentacije, isporuku i montažu opreme i funkcionalno ispitivanje i puštanje elektrane u rad.

Značaj projekta

Izgradnja MHE Bočac 2 je razvojni projekat višestrukog značaja za sistem Elektroprivrede RS i privredu Mrkonjić Grada. U zapadnom dijelu RS troši se oko 50 odsto, a proizvodi se svega pet odsto električne energije na nivou Elektroprivrede RS. Izgradnjom MHE Bočac 2 promijeniće se ovaj odnos i stvoriti uslovi za stabilnije napajanje električnom energijom u ovom dijelu Srpske.