Izgradnja 400 kV trafostanica Skogssäter

  • Lokacija: Trollhättan, zapadna Švedska
  • Godina: 2018. i 2021.
  • Investitor: Svenska Kraftnät, Švedska
  • Status: U realizaciji

Značaj projekta:
Izgradnjom novih trafostanica Skogssäter nastaje novo i snažno energetsko čvorište u zapadnom dijelu Švedske. Postojeća trafostanica Skogssäter je u rad puštena prije 45 godina i njen tehnički vijek trajanja se približio kraju. Zbog rastućih potreba elektroenergetskog sistema Švedske, investitor gradi nove trafostanice u blizini stare, dok će stara trafostanica biti djelimično rekonstruisana i u najvećoj mjeri uklonjena.
Ukoliko se radovi nastave odvijati planiranom dinamikom, nove trafostanice će postati operativne u fazama do 2019, odnosno do 2021. godine, dok će stara trafostanica Skogssäter u potpunosti prestati sa radom 2022. godine.

Radovi Elnos Grupe:
U okviru projekta, čiji je dio i Elnos Grupa, montiramo dva nova 400 kV interkonektivna postrojenja CT15 i CT16 u novim trafostanicama.
Naši poslovi podrazumijevaju i montažu primarne opreme u rasklopnom postrojenju trafostanice 400 kV Skogssäter, montažu čelične konstrukcije za visokonaponske aparate, zatim montažu visokonaponskih aparata i sistema sabirnica, izradu visokonaponskih veza u poljima, spajanje na uzemljenje konstrukcije i aparata, te montažu kondenzatorskih baterija.
Pored toga, naši radovi podrazumijevaju primarno vezivanje dva postojeća transformatora i reaktora za nova interkonektivna postrojenja, te montažu rastavljača i šest naponskih transformatora u 130 kV dalekovodnom polju.