Projektovanje i elektro radovi u službi moderne saobraćajnice

Vijesti | 2 Oktobra, 2018

Auto-put Banja Luka-Doboj je od danas i zvanično u punoj funkciji u ukupnoj svojoj dužini od 71,9 kilometara. Svečanim otvaranjem posljednje etape auto-puta, od Drugovića do Prnjavora, ozvaničen je početak protoka saobraćaja cijelom modernom saobraćajnicom od Banjaluke do Doboja.
Elnos Grupa je u proteklih šest godina bila jedan od učesnika u izgradnji auto-puta „9. januar“. Ova saobraćajnica posjeduje najveći potencijal za dalju integraciju unutar Republike Srpske, kao i povezivanje auto-puta Gradiška-Banjaluka sa panevropskim koridorom 5C.
Poslovi Elnos Grupe na projektu izgradnje auto-puta su obuhvatali izmještanje 400 kV i 110 kV dalekovoda kao i kompletne elektro radove.  Finalni projektni parametri pokazuju da su, gradeći ovu modernu saobraćajnicu, naši timovi postavili 100 kilometara SN kablovskih vodova, 71.900 metara optičkog kabla, te instalirali više od 650 rasvjetnih stubova.
Bio je ovo poduhvat na kojem su ekipe Elnosa savladale velike izazove i uspješno se izborile sa često neumoljivim vremenskim i geografskim uslovima.
Auto-put „9. januar” čine dvije dionice, Prnjavor-Doboj i Banja Luka-Prnjavor.
U okviru prve dionice, naši timovi su izradili projektnu dokumentaciju, izvršili elektroinstalaterske radove te postavljanje TK kablovske kanalizacije i SOS telefona. Omogućili smo i elektroenergetsko napajanje ITS portala, rekonstruisali i izgradili SN i NN kablovske vodove, izgradili tri montažne betonske trafostanice snage 630 kVA i jednu stubnu trafostanicu, te instalirali rasvjetne stubove sa pratećom opremom.
Elnos je bio zadužen za izradu elektro faze projektne dokumentacije i na dionici auto-puta Banja Luka-Prnjavor. Na ovoj dionici smo takođe izvodili  radove koji su obuhvatili  rekonstrukciju dalekovoda 400 kV Tuzla-Banja Luka, 110 kV Laktaši-Topola i 110 kV Derventa-Prnjavor. Radeći na ovoj dionici izvršili smo izmještanje SN i NN mreže, te instalirali četiri montažne betonske trafostanice tipa Biosco CS, vlastite proizvodnje.
Izvodeći radove na ovoj dionici, naše ekipe su izgradile sistem napajanja sa dva nezavisna izvora, te postavile osvjetljenje na ukrštanjima, magistralnim putevima, petljama Mahovljani 2 i Drugovići i putnom odmorištu Vrbas.
Na projektu izgradnje auto-puta Banja Luka-Doboj, Elnos Grupa je bila podizvođač generalnih izvođača radova, kompanija „Integral inženjering” iz Laktaša i „Granit” iz Skoplja.

Zvaničnici
Otvaranju auto-puta prisustvovali su Milorad Dodik, predsjednik RS, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, Željka Cvijanović, premijerka RS i mnogobrojni uvaženi gosti. Prisutni zvaničnici su ovom prilikom istakli da auto-put predstavlja realizaciju vizije nove infrastrukturne budućnosti Republike Srpske.