Puštena u rad trafostanica 110/20 kV Gradiška 2

Vijesti | 14 Decembra, 2017

U mjestu Vrbaška kod Gradiške svečano je puštena u rad novoizgrađena transformatorska stanica 110/20 kV Gradiška 2. Početak rada trafostanice Gradiška 2 su ozvaničili direktor “Elektroprenosa BiH”, Mate Žarić i načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić.
Adžić je ovom prilikom istakao da je novoizgrađena transformatorska stanica Gradiška 2 veoma važna za snabdijevanje električnom energijom potrošača na području Potkozarja, te za rasterećenje trafostanica Nova Topola i Gradiška 1.
“Nova trafostanica je od velikog značaja za buduće sigurno napajanje graničog  prelaza, carinskog terminala i mosa na Savi, ali i za industrijsku zonu Liman”, rekao je Adžić.
Nakon svečanosti Žarić je podsjetio da transformatorsku stanicu izgradile kompanije iz Republike Srpske u roku od godinu dana, a u okviru desetogodišnjeg plana “Elektroprenosa BiH”.
Elnos Grupa je kao dio konzorcijuma Elektroenergetika učestvovala u projektu izgradnje nove trafostanice 110/20 kV Gradiška 2.
U okviru ovog projekta Elnos Grupa je obavila radove montaže visokonaponske opreme. Paralelno sa krajem elektromontažnih radova, dalekovodni tim Elnos Grupe je izvršio uvođenje dalekovoda Banjaluka 6-Gradiška 1 u trafostanicu Gradiška 2 po sistemu ulaz-izlaz.
Trafostanica Gradiška 2 se sastoji od dva dalekovodna, dva transformatorska i jednog mjernog polja 110 kV. Veze lokalnog sistema sa terminalima zaštite i upravljanja, kao i sa sistemom daljinskog nadzora u trafostanici Banjaluka  6 i trafostanici Gradiška 1 su optičke.
U trafostanicu Gradiška 2 smo ugradili jedan transformator 110/20 kV, što je podrazumijevao i montažu ormara zaštite i upravljanja koji su izrađeni u Elnosovoj elektromontažnoj radionici. U sklopu ovog projekta izgrađeno je i drugo transformatorsko polje koje je potpunosti opremljeno i spremno za naknadnu ugradnju drugog transformatora, čime će se u budućnosti obezbijediti proširenje kapaciteta trafostanice Gradiška 2.