Realizovan novi projekat u Makedoniji

Vijesti | 30 Novembra, 2017

Makedonska članica Elnos Grupe, kompanija Elnos BL Skoplje, uspješno je realizovala projekat rekonstrukcije dijela 400 kV dalekovoda od trafostanice Dubrovo do makedonsko-grčke granice.
Rekonstrukcija ovog dijela dalekovoda je stvorila uslove za dugo očekivano puštanje u saobraćaj dionice panevropskog Koridora 10, na potezu od Demir Kapije do Smokvice, dugoj 28,2 kilometra.
Najveći izazov za naš tim na terenu je predstavljao kratak rok izvođenja radova, kojeg je nametnula neohodnost isključenja međunarodnog dalekovoda za vrijeme realizacije ovog projekta. Ipak, zahvaljujući dobroj organizaciji naša ekipa je uspješno izvršila sve radove u ugovorom predviđenom roku. Demontažu dijela postojećeg 400 kV dalekovoda je obavljena u roku od 15 dana. Montaža četiri nova dalekovodna stuba, uz koju je izvršeno i izmještanje kompletne dalekovodne trase, je izvršena u roku od mjesec dana.
Ovaj projekat je specifičan zbog ispunjavanja tehničkih propisa i vazduhoplovnih regulativa za dalekovode koji se ukršatju sa auto-putevima. Zbog toga je novi dalekovod viši, stubovi su ofarbani prema pomenutoj regulativi, između njih su postavljene kugle za obilježavanje, a na vrhove stubova su instalirane svjetiljke.
Ugovor za implementaciju rekonstrukcije dijela 400 kV dalekovoda od trafostanice Dubrovo do makedonsko-grčke granice je prvi projekat kojeg je Elnos BL Skoplje realizovala za grčku kompaniju „Aktor“ ADT.