Saniran dalekovod u istočnoj Srbiji

Vijesti | 12 Februara, 2016

Dalekovod broj 150 Bor 1 – Majdanpek 1, nazivnog napona 110 kV, saniran je i pušten pod napon ove sedmice. Riječ je o jednom od havarisanih dalekovoda Elektromreže Srbije, čijim je vraćanjem u normalan pogon obezbjeđeno N+1 stabilno napajanje električnom energijom Majdanpeka, kao i stabilnost u napajanju električnom energijom kompletne istočne Srbije.

Da podsjetimo, početkom decembra 2014. godine usljed olujnog nevremena praćenog ledom koje je zahvatilo cijelu istočnu Srbiju i trajalo više dana, došlo je do havarija na većem broju dalekovoda. Zbog gomilanja leda i sniježnih padavina došlo je do lomljenja i oštećenja stubova, kao i kidanja faznih provodnika i zaštitne užadi. Tog decembra, naši elektromonteri su bili među 200 montera koji su nakon četiri dana borbe pomogli da građani Majdanpeka dobiju električnu energiju.

Elnos Grupa je, tokom prethodne i ove godine, učestvovala u obimnom i teškom poslu otklanjanja posljedica katastrofalnog nevremena. Naša kompanija je uradila kompletnu prvu fazu sanacije DV 110 kV Bor 1-Majdanpek 1. Na jednom dijelu trase ovog dalekovoda bilo je potpuno slomljeno 29 čelično-rešetkastih stubova. Poslovi sanacije ovih stubova obuhvatili su kompletnu demontažu oštećene konstrukcije, uklanjanje postojećih i izgradnju novih temelja, kao i montažu nove čelično-rešetkaste konstrukcije. Tom prilikom izvršili smo instalaciju novih provodnika Al/Fe 240/40 mm² i Al/Fe 150/25 mm², kao i zaštitnog OPGW užeta (tipa „B“ i „D“) i kompletne ovjesne opreme. Druga dionica dalekovoda, iz pravca Majdanpeka, bila je manje oštećena, te smo na istoj izvršili elektromontažne radove. Na ovoj dionici smo sanirali vrhove stubova i konzola i osposobili ovjesnu opremu za pouzdan rad. Za sanaciju dalekovoda broj 150 bilo je potrebno ugraditi 7.000 m OPGW užeta, 14.500 m faznih provodnika i demontirati istu količinu starih i dotrajalih provodnika.