Daljnovodi za čas, ki prihaja

dalokovodi22

Velike zasluge zato, da je skupina Elnos Group postala evropsko prepoznavna družba ima na tisoče kilometrov postavljenih in demontiranih daljnovodov na vseh napetostnih nivojih do 400 kV širom po Evropi, ki predstavljajo zavidljiv spekter referenc.
Ekipe iz skupine Elnos Group so pred leti postale znane po studioznem, praktičnem in učinkovitem pristopu k projektom. Zahvaljujoč nizu uspešno izvedenih projektov so naši partnerji postali nacionalna elektro prenosna in distribucijska podjetja ter vodilni investitorji proizvodnih energetskih kapacitet.
Potrditev strokovnosti se najboljše vidi skozi realizacijo številnih najpomembnejših projektov krepitve energetskih prenosnih kapacitet.
Naše ekipe so postale znane po tem, da niso sprejele predpostavke, da obstajajo naloge, za katere ni rešitve. Tak pristop nas je pripeljal v pozicijo mednarodnega koncerna za elektroenergetiko.
Verjamemo, da bodo prihodnji projekti pokazali naše zmožnosti v pravi luči.

Izgradnja modernih prenosnih omrežij

Ekipe skupine Elnos Group danes hitro in z uporabo najsodobnejše opreme uspešno izvajajo dela montaže in demontaže širokega spektra daljnovodov.
Na vsakem novem projektu smo premikali meje naših zmožnosti in oblikovali ekipe, ki so, kar lahko povemo s ponosom, uspešno montirali in demontirali na tisoče kilometrov daljnovodov širom Evrope.
Eden od največjih objektov, ki je resnični pokazatelj naše spretnosti je izvedba elektro montažnih del v okviru švedskega projekta Jugozahodni link 2, ki je bil eden največjih energetskih projektov v tej državi. Elnosove ekipe so v okviru objekta izvedli montažo stebrov ter elektro montažna dela na novem daljnovodu 400 kV Hallsberg – Brakeryd na odseku dolgem 45 km.

Med številnimi referencami na področju daljnovodov, v okviru katerih smo izvajali celovit spekter najrazličnejših del in se soočili z nizom izzivov je tudi daljnovod 2×130 kV  Barkeryd-Nässjö, daljnovod 130 kV 130 kV Storfinnforsen-Ögonfägnaden in Ögonfägnaden-Isibillstjarn.

storfinnforsen

Naše ekipe so opremljene z najmodernejšo opremo in specialno mehanizacijo, ki omogoča da naloge izvajamo v najvišji kakovosti izvedenih del.
Dejstvo je, da smo uspeli montirati stebre do višine 70 metrov in teže 120 ton, uvršča naše ekipe med vrhunske operativce na področju elektroenergetike.
Pridobljene reference in izkušnje, ki smo jih pridobili, odpirajo možnosti sodelovanja na največjih infrastrukturnih objektih v bodočnosti.

Strokovnjaki za OPGW

Najkrajša definicija pojma strokovnjak ponuja enostavno pojasnilo in pravi, da ste to postali, če imate in uporabljate vrhunsko znanje ter spretnost na določenem področju. Ta laskav naziv so z vlaganjem časa, znanja truda in kreativnosti naše ekipe uspešno prislužile na področju vgradnje OPGW.
S predanim in praktičnim pristopom k delu v preteklih letih smo uspeli razvleči več kot 2.400 km OPGW v BiH, Srbiji, Črni Gori in Makedoniji.
Pri izvedbi te vrste del se nismo zaustavili zgolj v regiji. Naše ekipe so pogumno odgovarjale na izzive najrazličnejših takih projektov širom po Evropi. Uspešno so izvedli montažo OPGW omrežja na nedostopnih področjih Švedske in Islandije.
Naša družba se lahko danes podpiše pod uspešno realizacijo montaže OPGW v dolžini 130 kilometrov v okviru sodelovanja pri izvedbi projekta Hjälta-Vittersjö.
Vsekakor je eden najbolj strokovnih primerov montaža OPGW in pripadajoče opreme vzdolž 25 km dolge trase  110 kV daljnovoda Kličevo-Brezna v skrajno nedostopnih in okrutnih gorskih pogojih v Črni Gori.

Mapa nove optičke mreže u Crnoj Gori

Mapa nove optičke mreže u Crnoj Gori

Ta podvig brez primere, je eden v nizu tistih, ki so nas uvrstili med strokovnjake za OPGW, na položaj, ki ga bomo varovali ter vanj vlagali.

Ekstremni pogoji

Vsak dokončan objekt na energetskem področju je zahteven na svoj enkraten način, vendar je spomin posebej živ na tiste podvige, ki smo jih izvajali v izjemnih pogojih.
Izjemnih podvigov in velikih zmag naših ekip in mehanizacije nad surovim terenom je vse več predvsem v nordijskih državah.
Fantastična iznajdljivost naših ljudi, njihova prilagodljivost različnim okoljem in pogojem dela je ob ime Elnos postavila pridevek vrhunske operativnosti.
Tako je na primer skupina Elnos Group svoj prvi objekt na Islandiji, 220 kV daljnovod Sigöldulina 3, surovosti narave navkljub dokončala 6 dni pred rokom.

Na poljih lave na Islandiji smo med gradnjo dveh daljnovodov Þeistareykjalína 1 in Kröflulína 4, na trasi kjer so stebri težki tudi 26 ton in visoki 21 metrov, obvladali velike izzive dela v ekstremno okrutnih pogojih.
Med realizacijo projektov kot so ti in njim podobni, smo izvedli podvig za podvigom in oblikovali ekipe za realizacijo najbolj zahtevnih objektov prihodnosti.

Rad na ekološko zaščitenih območjih

Ekipe Elnosa so izvajale dela na območjih, na katerih delo urejajo  posebni zakonski predpisi. To so ekološko občutljiva področja narave Natura 2000, ki so v EU zaščitena.
Med najočitnejše objekte te vrste sodi delo na objektu Jugozahodna povezava na Švedskem. V okviru tega projekta smo uspešno izvedli vse naloge, ob spoštovanju zahtev glede uporabe vozil in mehanizacije ali premikanja po tleh nasploh. Dela smo izvajali ročno ter z uporabo helikopterja. Ta podvig je bil izveden po najvišjih evropskih in svetovnih standardih.
V prizadevanju, da visoko strokovno odgovorimo na izzive izvajanja del na zaščitenih območjih, smo vložili velik napor in uspeli premakniti meje svojih zmožnosti na tem področju naših aktivnosti.
Eden bolj znanih primerov, ki je potrdil naše napredovanje, je bil ohranitev zaščitenega območja v okviru objekta izgradnje 130 kV daljnovoda  Moliden-Sidensjö na Švedskem.
Daljnovod v delu trase poteka po zaščitenem ekološkem področju na katerem so bila pravila dela izjemno dosledna. V delu trase sploh ni bilo dovoljeno premikanje. Gre za zaščiteno ekološko področje, ki je habitat rastlinske vrste pred izumrtjem. Del objekta smo izvedli tako, da je helikopter razvlekel predvlečno vrv preko stebrov, po tem pa smo z našimi stroji z vrvjo razvlekli vodnike in optično vrv. Skupina Elnos Group je uresničila enega največjih strokovnih izzivov na Švedskem.

motala33

Izgradnja daljnovoda Þeistareykjalína 1 in Kröflulína 4 na Islandiji je bila podvig v katerem so naše ekipe uspešno zaključila dela na poljih lave, ki so z zakonom zaščiteno naravno bogastvo te države.
V preteklih letih so ekipe Elnosa dokazale, da je mogoče negativne vplive na življenjsko okolje med izvajanjem objektov zmanjšati na najmanjši možni nivo. Upamo, da nas v prihodnjih letih čaka še veliko presenečenj in izzivov na tem področju.

Ključ je v vzdrževanju

Poslovni koncept gradnje zaupanja je ključna vrednota v odnosih s partnerji, ki je dosegljiva z nenehnim razvojem in izboljševanjem nivoja storitev.
To je razlog, da si inženiring skupine Elnos Group prizadeva ne le vzdrževati, temveč izboljševati obratovanje elektroenergetskih objektov. Istočasno to pomeni našo neposredno prisotnost na objektih v garancijski ter pogarancijski dobi.
Skupina Elnos Group je zanesljiv partner za izvajanje storitev rednega in intervencijskega vzdrževanja na elektroenergetskih objektih. Do danes smo uspešno izvedli vrsto projektov rednega vzdrževanja objektov v Srbiji, Črni Gori in Sloveniji.
Med storitvami rednega vzdrževanja lahko izpostavimo tiste v Rafineriji nafte Brod, Termoelektrarni Kostolac ter redno vzdrževanje vseh daljnovodov EMS v Republiki Srbski, katerih dolžina tras znaša okoli 134 kilometrov.
Slikovit primer angažiranja naših ekip v izrednih razmerah je odprava velike okvare na daljnovodu 110 kV Požarevac – Petrovac v Srbiji, ki sta jo povzročila dež in veter. Prebivalci Majdanpeka so bili zaradi te havarije 4 dni brez oskrbe z električno energijo.  Z nadčloveškimi napori naših monterjev in drugih ekip na terenu je bil daljnovod saniran, kar je omogočilo normalno življenje v mestu.
Dober primer iz naše prakse na tem področju je tudi uspešno zaključena rekonstrukcija 110 kV daljnovoda Logatec – Žiri v Sloveniji po havariji. Objekt je vključeval sestavljanje in postavljanje 72 dvosistemskih stebrov, s čimer je bila zagotovljena energetska stabilnost prebivalcem v regiji.

logatec23

Skupina Elnos Group je v celoti zaokrožila spekter storitev na segmentu vzdrževanja, ki je vitalnega pomena za zanesljivo obratovanje vsakega sistema.
Praktično zagotavljamo storitve vzdrževanja od začetnega pregleda in testiranja opreme, realizacije vseh aktivnosti, do končnega testiranja, izdaje poročila in spuščanja opreme in sistemov v pogon.