Leto za lepšo prihodnost energetike

Novice | December 31, 2019

Leto izzivov in odličnih rezultatov 2019 je brez dvoma izpolnilo naša pričakovanja. Še enkrat smo potrdili, da smo podjetje, ki raste, se razvija, uresničuje najsodobnejše elektroenergetske projekte in vlaga v človeške vire.
V času, ko odštevamo zadnje trenutke leta, s posebnim ponosom gledamo na premik na še eno novo tržišče EU – v Nemčijo in na dejstvo, da je družina Elnos presegla 500 zaposlenih.
Z uporabo dobro uravnotežene kombinacije dolgoletnih izkušenj in sodobnih trendov smo si prizadevali za en cilj – ustvarjati boljšo prihodnost energije. To je majhna zgodba o naših korakih na tej poti.
Gradili smo energetsko omrežje nove generacije (HVDC MONITA), stopili korak naprej na Islandiji – rekonstruirali 220 kV DV Hamraneslinur in pričeli z gradnjo doslej največjega daljnovod v našem „islandskem portfelju“ DV 220 kV Kröflulina 3 (121 km).
Na Švedskem smo našo strokovnost potrdili na projektih: RTP 400 kV, RTP 130/50/20 kV Farhult, RTP 400/130 kV Porjusberget, DV 120 kV Falköping ter pri gradnji novega 220 kV DV od RTP 400/220 kV Rätan do RTP 400/130 kV Länsterhöjden.
Bili smo pomemben člen enega največjih ekoloških projektov v regiji ter največ vrednega projekta Elektroprivrede Republike Srbske v zadnjih dvajsetih letih – podviga izvedbe odžveplevanja TE Ugljevik.
V odhajajočem letu je bila tudi otvoritev največjega vetrnega parka na zahodnem Balkanu Čibuk 1 – »težkega« novih 158 megavatov obnovljive energije pri katerem smo, z gradnjo elektroenergetskih elementov, pomaknili meje vodenja projektov. Uspešno smo zaključili še projekt vključitve 400 kV daljnovoda v RTP Smederevo.
Novo dušo smo vdihnili moderni in stari arhitekturi mest s projekti gradnje sončne elektrarne na veleposlaništvu ZAE v Beogradu in z inštalacijo dekorativne osvetlitve na fasadi Banskega dvora v Banja Luki.
Ne gre zanemariti niti dejstva, da smo leta 2019 vstopili v ciljno etapo veličastnih večletnih projektov revitalizacije hidroelektrarne Zvornik ter sedmih malih hidroelektrarn zahodne Srbije.
Izvedli smo nove, pomembne korake projektov s področja kontaktnih mrež, od katerih še posebej izpostavljamo projekt modernizacije proge Jajinci – Mala Krsna in rekonstrukcije prometnice na odseku od Vukovega spomenika do Kalemgdana v Beogradu, znanem kot »Zeleni bulvar« .
Leto si bomo zapomnili tudi po oblikovanju resornega centra v Makedoniji, ter opaženi rasti resornega centra v Sloveniji.
Prepričani smo, da nam prihodnost prinaša nove zahtevne projekte in nove uspehe.
Dragi prijatelji, želimo vam uspešno, srečno in energično novo leto 2020.