NA STOTINE NOVIH ZELENIH MEGAVATOV

zeleni_megavati_uvod

Kljub velikim izzivom planeta, se je preteklo leto končalo s pozitivno »zeleno« energetsko bilanco. Kolo prehoda k obnovljivim virom energije v svetu se obrača vse hitreje, ker potreba po obnovljivih virih stalno narašča. Takšen trend nas vsak dan postavlja pred vse večje energetske izzive.

V skupini Elnos Group spremljamo zahteve energetsko vzdržne prihodnosti in marljivo delamo na povečanju obnovljivih energetskih virov. Hkrati s prehodom planeta k obnovljivim virom energije, smo iz leta v leto sodelovali pri ustvarjanju novih zelenih megavatov in stopili proti energetski dobi »modrosti«. S potrditvijo našega OVE ekspertnega znanja doma in v področju Evrope, smo postali sinonim za sodobno podjetje najvišjih standardov, ki vedno gleda “korak naprej”.

 PODVIG POD VULKANSKO ZEMLJO

V deželi, ki 100 odstotkov svojih energetskih potreb zadovolji iz obnovljivih virov Islandiji, smo bili del enega najpomembnejših projektov novejše energetske zgodovine te dežele – izgradnje hidroelektrarne Búrfel 2. Na desetine metrov pod sloji vulkanske zemlje, pod planino Búrfel, so naše ekipe izvedle vsa dela pri inštalaciji elektroenergetskih postrojev, nujno potrebnih za vključitev nove hidroelektrarne Búrfel 2 na omrežje.

HE-Burfell

Izvedba tega projekta je v električno omrežje države prinesla 270 zelenih MW. Naše ekipe vključene na tem projektu, pa si ga bodo zagotovo zapomnile kot enega največjih tehničnih in logističnih izzivov doslej.

V KORAK Z VETROM

Eden najpomembnejših obnovljivih virov energije prihodnosti je veter, močni vetrovi banatskih ravnic pa od lanskega leta služijo 57 ogromnim vetrnim turbinam največjega vetrnega parka na Balkanu – Čibuk 1.

Vetrna elektrarna moči 158 megavatov bo v perspektivi zagotavljala energijo za 113.000 gospodinjstev in lahko uspešno odgovori na najvišje naložbene potrebe danes.

To je bil projekt pri katerem smo po standardu FIDIC – srebrne knjige zgradili samo srce vetrne elektrarne, transformatorsko postajo 35/400 kV in 2×400 kV daljnovod dolžine 11 km. Povsem gotovo je bilo to za nas podvig, s katerim smo z gradnjo elektroenergetskih elementov, ki so danes hrbtenica vetrne elektrarne Čibuk 1, premaknili meje našega dosedanjega projektnega vodenja.

V MISIJI USTVARJANJA NOVIH ZELENIH MW

Čeprav spadajo v “staro šolo” proizvajalcev električne energije, so hidroelektrarna element, brez katerega si ni mogoče zamisliti elektroenergetske mreže obnovljive energije prihodnosti. Doslej smo oživili in posodobili številne hidroelektrarne po vsej regiji, letos pa z velikim navdušenjem vstopamo v sam zaključek dveh večjih podvigov, ki nosijo predznak pravih biserov elektroenergetike. Prvi je projekt oživitve hidroelektrarne Zvornik, drugi pa je revitalizacija sedmih mini hidroelektrarn v zahodni Srbiji.

Hidroelektrarna Zvornik je preko šest desetletij star energetski gigant na Drini, ki na letnem nivoju proizvede 96 megavatov električne enrgije. Ta elektroenergetski objekt je vstopil v obsežen proces revitalizacije pred petimi leti. Po njegovem dokončanju bo omrežju Srbije prinesel novih 24 MV zelene energije.

Naše podjetje se že od začetka revitalizacije ukvarja s celovitimi nalogami sanacije štirih agregatov hidroelektrarne Zvornik in razdelilne transformatorske postaje 110 kV, projektiranju in izvedbi elektromehanskih del, dobavi in zagonu naprav za zaščito in vodenje ter dobavo in zagon sistema krmiljenja elektrarne.

MHE-Pod-Gradom-Užice1

Revitalizacija sedmih malih hidroelektrarn zahodne Srbije je vznemirljiva projektna zgodba o »resetiranju ure«  in začetku novega življenja elektroenergetskih postrojev, med katerimi nekateri sodijo med najstarejše na planetu.
V tem občutljivem in zahtevnem izzivu je bila skupina Elnos Group je vodilni član konzorcija, ustanovljenega s podjetjem Kössler GmbH & Co KG. V projekt so vključene male hidroelektrarne: Pod Gradom, Turica, Moravica, Seljašnica, Radaljska banja, Kratovska reka in Raška.
Celotni objekti malih hidroelektrarn bodo po zaključku postopku modernizacije avtomatizirani, daljinsko vodeni in bodo lahko delovali brez posadke.

POTRDILI SMO ODLIČNOST

Izgradnja male hidroelektrarne Bočac 2 na reki Vrbas je ena najlepših potrditev znanja in izkušenj skupine Elnos Group. V okviru tega projekta smo bili vodja konzorcija, ki je vodil celotno elektromehansko in hidromehansko fazo del.

Danes ta majhna hidroelektrarna velja za eno najsodobnejših hidroelektrarn v regiji in proizvede 41,6 GWh letno, kar pomeni električno energijo za približno 12.800 gospodinjstev. MHE Bocac 2 je sodoben projekt, ki ustreza sodobnim tehnološkim dosežkom ter evropskim in svetovnim standardom.

PROJEKTI  EKOLOŠKEGA IN PAMETNEGA OGREVANJA

Uporaba naravnih virov energije je svetovni trend, ki so ga z uporabo ekoloških ogrevalnih sistemov izbrala mnoga mesta. Med ta mesta sta se z uvedbo daljinskega ogrevanja na biomaso uvrstili Banjaluka in Gradiška. Te toplarne bodo lokalnim skupnostim zagotavljale energijsko zanesljivost, samooskrbo in finančno varnost, skupina Elnos Group pa je del teh projektov.
Pri gradnji nove toplarne na biomaso z močjo 49 MW v Banja Luki so ekipe Elnos Group izvedle celovita gradbena in elektro dela.

Eko-toplane

Ta edinstven projekt inteligentnega ogrevanja bo na območju Banjaluke zmanjšal onesnaženje s CO2 za 70.000 ton na leto. Toplarna na biomaso v Gradiški je prva pomembna energetska zmogljivost daljinskega ogrevanja v RS in BiH, ki temelji na obnovljivih virih energije, biomasi. V okviru tega projekta je bila skupina Elnos Group glavni izvajalec in porok za dobro izvedbo del.