Naše desetletje na Švedskem

Švedska s svojo izvirno in inovativno zeleno formula piše eno od najuspešnejših energetskih zgodb na svetu. Naša predanost njihovi energetski poti traja že desetletje in vnaprej se veselimo njenega nadaljevanja.

Cilj švedske energetske politike je doseči stoodstotno proizvodnjo energije iz obnovljivih virov do leta 2045. Zveni neverjetno, kajne? No, Švedi ne mislijo tako. Svojo pot do tega cilja gradijo z inovativnostjo in partnerstvom s podjetji, ki so jim pripravljena biti zavezniki na tej poti. Pred natanko desetimi leti smo sprejeli ta izziv in od takrat smo postali del najpomembnejših energetskih zgodb te države.

Ustvarjanje in širjenje inovativnih zelenih rešitev je preizkušen recept za delovanje, zahvaljujoč kateremu se Švedska uvršča med globalno najbolj napredne energetske trge na svetu. Ta država porabi največ energije na prebivalca v Evropi in danes približno 75 odstotkov proizvodnje električne energije v državi prihaja iz jedrskega (30 %) in hidrološkega (45 %) potencijala. Ta nordijska država se v prihodnosti vidi kot brezkompromisno zelena in biti del tako pomembne poti je za nas neprecenljiva izkušnja.

Vstop na švedski trg je bil prvi mednarodni korak skupine Elnos in takrat, pred desetimi leti, je bila odločitev našega vodstva ocenjena kot zelo pogumna. Podatki o številu in vrsti naših referenc danes najbolje govorijo o pomembnosti našega statusa v tej državi.

Do danes so ekipe Elnosa na Švedskem izvedle več kot 70 projektov, v okviru katerih so posodobile nekatere najkompleksnejše objekte in elektroenergetske infrastrukturne sisteme. Samo lani je bilo iz celotne skupine za izvajanje elektroenergetskih projektov po vsej državi napoteno več kot 160 delavcev.

Domači naslov našega švedske članice Elnos Nordic v Västeråsu je že zdavnaj postal kraj, kjer so številna nordijska podjetja našla zanesljivega in strokovnega partnerja. Danes lahko mirno rečemo, da je Švedska naš drugi dom.

Naš rezultat – 1.300 kilometrov daljnovodov

Naše ekipe na Švedskem so doslej zgradile in rekonstruirale približno 1300 kilometrov daljnovodov, kar je številka, ki se je resno približala dolžini te države. V prejšnjem desetletju so bile Elnosove ekipe za daljnovode v ospredju več kot 50 najpomembnejših in najbolj zahtevnih energetskih projektov, vključno s precejšnjim številom kapitalnih projektov.

Misija, imenovana Hurva-Sege

Izgradnja daljnovoda Hurva-Sege je bil v letu 2021 eden najpomembnejših energetskih projektov na Švedskem in hkrati naša najkompleksnejša naloga na švedskih tleh.

Zgraditi daljnovod z osmimi vrstami stebrov na trasi dolgi 42 km v enem letu je naloga, ki ne bo pozabljena. Novi 400 kV daljnovod Hurva-Sege se je gradil v regiji Skåne, na najjužnejšem in gosto poseljenem območju te države. Pred montažo novega je bilo treba demontirati stari daljnovod med RTP Hurva in Sega. Demontaža starega daljnovoda in postavitev 138 novih daljnovodov je bila izjemno zahtevno delo.

Jugozahodna povezava 2

Eden kapitalnih projektov, ki je pravi odraz naše usposobljenosti, je izvedba del v okviru izgradnje Jugozahodne povezave 2, ki je bil eden največjih energetskih projektov v tej državi.
Ekipe Elnosa so izvedle montažo stebrov in elektro montažna dela na novem 400 kV daljnovodu Hallsberg-Brakeryd na odseku, dolgem 45 kilometrov.

Veliki koraki, ki si jih je treba zapomniti

Med številnimi referencami na področju daljnovodov so naše ekipe izvajale spekter najrazličnejših del in se soočale z vrsto izzivov. Eden od izzivov, ki je zagotovo potrdil naše sposobnosti, je bila izgradnja 130 kV daljnovodov Storfinnforsen-Ögonfägnaden in Ögonfägnaden-Isibillstjarn.
Naši inženirji in elektro monetrji so uspeli premagati močvirnata tla in vremenske razmere te regije, da so zgradili te daljnovode 2×130 kV.

storfinnforsen

Podvig za bodočnost

Izgradnja daljnovoda 2×130 kV Barkeryd-Nässjö je bil eden naših prvih projektov na švedskih tleh. Kot tak predstavlja pomemben korak skupine Elnos do nordijskih in EU trgov. Naše ekipe so po močvirnatih tleh in ob spoštovanju najvišje stopnje ukrepov za varovanja zgodovinske dediščine te dežele v mestu in okolici, demontirale stari in zgradile 11 kilometrov novega daljnovoda.

Razdelilne transformatorske postaje – varuhi stabilnosti države

Z uspešno izgradnjo in rekonstrukcijo transformatorskih postaj smo potrdili, da je Elnos Group izjemno pomemben člen pri oblikovanju močnega energetskega omrežja v tej državi. Doslej smo na švedskih tleh rekonstruirali več kot 20 transformatorskih postaj, ki so varuhi energetske stabilnosti države.

Podvig „Aqua“

Ekipe skupine Elnos Group so zgradile tri nove transformatorske postaje, ki danes služijo kot vir elektro energetskega napajanja za tri nove Microsoftove podatkovne centre. Novi podatkovni centri za delovanje v celoti uporabljajo obnovljive vire energije.

storfinnforsen

Realizacija projekta »Aqua« je dokaz sposobnosti naših ekip, da sočasno, praktično vzporedno, izvajajo kompletna elektroinštalacijska dela na treh zahtevnih 130 kV objektih.

Paralelna rekonstrukcija

Rekonstrukcija razdelilnih transformatorskih postaj 130/50 kV Stavlo in 130/50 kV Linsakan je bila del procesa modernizacije elektroenergetskega omrežja v jugovzhodnem delu Švedske. Modernizacijo so zahtevale vse večje energetske potrebe otoka Oland, ene najpomembnejših turističnih destinacij v državi.
Naše ekipe so vzporedno izvajale rekonstrukcijo RTP Stavlo in Linsakan. Ta podvig je vključeval rekonstrukcijo in nadgradnjo RTP 130/50 kV Stavlo in 130/50 kV Linsankan ter rekonstrukcijo starega daljnovoda med njima.

Obračun z nuklearkami

V desetih letih, kolikor delamo na švedskih tleh, je prišlo do zelo resnega obračuna države s starimi jedrskimi viri energije. Ena od starih jedrskih elektrarn, ki je del tega procesa, je Barsebäck.

storfinnforsen

Spremljevalni energetski objekt te jedrske elektrarne je skoraj pet desetletij stara razdelilna transformatorska postaja FT6 Barsebäck, katere delovanje je postalo neobvladljivo. Zato je bila zgrajena nova transformatorska postaja 400 kV FT6 Barsebäck.
Naše ekipe so bile pomemben akter pri izgradnji nove transformatorske postaje, ki je danes nov člen energetske stabilnosti v celotnem delu Švedske.

Ekstremni podvigi

Temperature, ki segajo pod minus 30 stopinj Celzija, delo v polarnem krogu, močvirnata in neprehodna tla, močni sunki vetra so postali vsakdanjik za naše ekipe na terenu. Doslej so nanizali vrsto velikih zmag nad surovostjo terena in podnebja te največje skandinavske države.

Velikani Mälarena

Na obali jezera Mälaren, ene najbolj obremenjenih vodnih poti na Švedskem, nam je uspel podvig, ki je povzročil občudovanje švedske javnosti.

storfinnforsen

Na daljnovodu Hamra-Åker smo demontirali dva daljnovodna stebra, visoka 73 in 75 metrov, da bi postavili nove stebre, visoke 86 in 100 metrov!
To je bil podvig, ki je ime naše pogumne ekipe vpisal v zgodovino nove energetske prihodnosti te nordijske države.

V arktičnem krogu

Porjus je ime ene najstarejših hidroelektrarn na Švedskem, katere turbine so se začele vrteti pred več kot 100 leti. Transformatorska postaja leži v polarnem krogu, kjer je debela snežna odeja reden pojav večji del leta.

storfinnforsen

Stare naprave te transformatorske postaje so danes muzej, nove naprave pa proizvedejo 465 MW električne energije. Naše ekipe so opravile kompletna elektromontažna dela v 130 kV postroju nove RTP 400/130 kV Porjusberget.
V okviru tega projekta so naše ekipe premagale številne strokovne izzive od ekstremnih vremenskih razmer, ekološko zaščitenega okolja, pa tudi izvedbe nalog v ambiciozno kratkih rokih.

Delo v ekološko zaščitenih področjih

Švedska je država z 90.000 jezeri, več kot polovica njenega ozemlja pa je pokrita z gozdom. Ta država ohranja najvišje standarde ohranjanja svojih naravnih lepot, pa tudi urbanih okolij. Naše podjetje je del ekološko ozaveščene evropske družine in ekipe Elnosa so že neštetokrat delale na ekološko občutljivih območjih.

Delati z varovanjem najbolj ogroženih vrst

Ohranjanje zavarovanih območij narave pri gradnji 130 kV daljnovoda Moliden-Sidensjö je bila ena bolj znanih nalog, s katero so naše ekipe potrdile najvišjo stopnjo strokovnosti na področju varstva okolja.
Gre za daljnovod, katerega del se razteza po zaščitenem ekološkem območju, kjer so pravila dela izjemno stroga. Na enem od odsekov trase gibanje sploh ni bilo dovoljeno. Delo je potekalo v zaščitenem ekološkem območju, ki je življenjski prostor rastlinske vrste na robu izumrtja. Del projekta smo izvedli tako, da je helikopter potegnil vrv čez stebre, nato pa so stroji s pomočjo vrvi napeli vodnike in optični kabel.

Natura 2.000

Posebno domišljijo je pri delu zahtevala gradnja 400 kV daljnovoda Hallsberg-Barkeryd na območju vetrnih elektrarn in ekološko občutljivih področjih tako imenovanih Natura 2.000.

storfinnforsen

Glede na to, da je na takšnih območjih prepovedana uporaba vozil, strojev ali gibanje po tleh nasploh, smo dela izvajali ročno ali s pomočjo helikopterja.