Nove naloge na kraju starega izziva na Švedskem

Novice | July 30, 2020

Nova naloga na Švedskem je naše ekipe pripeljala na staro lokacijo zahodno od mesta Ramsele, kjer smo pred šestimi leti izvedli celotna dela pri izgradnji novih daljnovodov za potrebe vključitve vetrnega parka na elektro energetsko omrežje te države. Danes smo zopet na isti lokaciji, na objektu, ki je v veliki meri nadaljevanje prejšnjega velikega podviga.

Tokrat imajo naše ekipe nalogo, da na 2×130 kV daljnovodu Storfinnforsen-Ögonfägnaden in 2×130 kV daljnovodu Isbillstjärn-Ögonfägnaden, na katerih smo prej izvedli sestavljanje in postavljanje stebrov ter montažo vodnikov na enem sistemu, realiziramo inštalacijo vodnika na njunem drugem sistemu.

Dela se odvijajo medtem ko je prvi sistem pod napetostjo, zaradi česar sodijo v kategorijo del z zelo visokim tveganjem.

V okviru projekta izvajamo tudi niz elektro montažnih del na 130 kV daljnovodu Björkvattnet- Isbillstjärn, na katerem prej nismo sodelovali.

Vse tri daljnovodne trase ki so del tega projekta so skupaj dolge 30,4 kilometre. Čeprav izvajanje del otežuje precej nedostopen in delno močvirnat teren, se dela odvijajo z dobrim tempom.

Trenutno naše ekipe izvajajo montažo faznih vodnikov Al-59 774 mm2 in zaščitne vrvi preseka 319 mm2 na 16 kilometrski trasi daljnovoda Ögonfägnaden-Storfinnforsen.

Do sedaj smo dokončali namestitev faznih vodnikov Al-59 593 mm2 in zaščitne vrvi preseka 319 mm2 na trasi Isbillstjärn-Ögonfägnaden, dokončali pa smo tudi dela montaže vodnika 910 mm2, zaščitne vrvi 241 mm2 ter OPGW 241 mm2 na trasi Björkvattnet-Isbillstjärn, dolgi šest kilometrov.

Naši delavci vključeni v tem projektu so ekipa oblikovana iz treh resursnih centrov skupine: Banja Luke, Beograda ter Skopja. V tem trenutku jih je na terenu 25 in vsi so usposobljeni za delo v conah vetrnih elektrarn.

Spomnimo, da je gradnja vetrnih elektrarn na območju zahodno od Ramsele ena največjih industrijskih naložb na Švedskem. Z novimi daljnovodi, pri gradnji katerih sodelujemo, na koncu zagotavljajo povezavo vetrnih elektrarn z omrežjem švedskega E.ON-a, investitorja tega projekta.