Otvoritev vetrnega parka Čibuk 1, skupina Elnos Group ponosen člen projekta

Novice | October 11, 2019

Le 50 km severovzhodno od Beograda, na območju banatske občine Kovin je danes uradno začel obratovati največji vetrni park na Balkanu – Čibuk 1.

Impozantnost objekta, ki zagotavlja 158 megavatov obnovljive energije, bo gotovo z velikimi črkami zapisala današnji datum v novejšo zgodovino srbske energetike.

Skupina Elnos Group je bila ponosen del podviga, v okviru katerega smo  med gradnjo elektroenergetskih elementov, ki so danes hrbtenica vetrnega parka, pomaknili meje dosedanjega vodenja projektov. To je bil velik podvig, kjer smo kot partner ameriške družbe General Electric zgradili transformatorsko postajo 35/400 kV ter 11 km dvosistemskega daljnovoda 2×400 kV.

Pogodba je temeljila na FIDIC srebrni knjigi po sistemu »ključ v roke«. V naš dveletni obseg del je bilo vključen celovit inženiring, projektiranje, nabava, vgradnja, in montaža opreme ter preizkušanje in na koncu tudi spuščanje v pogon.

Izgradnja vetrnega parka Čibuk 1, čigar 57 vetrnih turbin bo proizvedlo električno energijo za 113 tisoč gospodinjstev, je bil izziv brezhibne strokovnosti, gradnja vseh njegovih elementov pa je od naših ekip iz dneva v dan  zahtevala najvišjo stopnjo odgovornosti.

Za 12 naših inženirjev zaposlenih neposredno na projektu in več kot 70 monterjev, je gradnja vetrne elektrarne v Dolovu naloga ki jo bodo vedno pomnili.

Upamo, da bomo tudi v prihodnje pomemben člen pri prehodu Srbije k obnovljivi energetski prihodnosti.