Pametna omrežja so prioriteta za energetiko prihodnosti

Novice | March 6, 2020

Danes distribucijska proizvodnja na vsaki točki elektroenergetskega omrežja zahteva hiter odziv, njenega nadzora in uporabe pa ni mogoče izvajati z analognimi metodami. Pametno omrežja so v času, ki prihaja neizogibna in prinašajo digitalizacijo omrežja brez katere energetski sistem ne bo preživel, so poudarili danes na drugem dnevu Vrha energetike SET, v okviru panelne razprave »pametna omrežja – moderna energetika«.
Borko Torbica, podpredsednik skupine Elnos Group, je kot eden od udeležencev panela izkoristil priložnost za izmenjavo izkušenj našega podjetja s projektom Smart City Novi Sad in napovedal energetske trende prihodnosti.
“Menimo, da je naloga ustvarjanja trajnostnih energetskih pogojev naš resničen klic, še posebej pa smo ponosni, da je bila skupina Elnos Group eden pionirjev pri uresničevanju projekta Smart City v Novem Sadu leta 2012,” je dejal Torbica.
Poudaril je tudi pomen uporabe digitalne transformacije, uresničevanja projektov pametnih mest, ki nas čakajo kot del trenda razvoja infrastrukture za e-mobilnost.
Udeleženci panela “Pametna omrežja – moderna energija” so bili predstavniki upravljalca hrvaškega prenosnega sistema (HOPS) in podjetij “Siemens”, “Končar”, DWELT ter projektov SINCRO.GRID ELES iz Slovenije in projekta 3Smart EPHZHB.
Skupin Elnos Group je generalni pokrovitelj prvega energetskega vrha v Trebinju, ki je združil vodilne energetske strokovnjake iz regije z namenom vzpostavitve boljšega dialoga na področju naložbenih priložnosti in učinkovitih načrtov na področju energetike v regiji Jugovzhodne Evrope.