Projekat vijeka

Trenutno u Evropi ne postoji veći infrastrukurni projekat od High Speed 2. Ova ultrabrza željeznica nove generacije će povezivati najveće britanske gradove, a brzina vozova na njoj će sezati do nevjerovatnih 400 km/h. Ovo je priča o našoj ulozi u ovom megaprojektu.

Veliko ime se potvrđuje velikim djelima. Vodeći se ovim, Velika Britanija ove godine nastavlja izgradnju željeznice High Speed 2 (HS2). Hiljade radnika angažovanih na ovom poduhvatu u službi su izgradnje ultrabrze željeznice nove generacije.

Ekipe Elnos Grupe su od početka prošle godine dio ogromne radne mašinerije angažovane na poduhvatu High Speed 2.

Naša kompanija, u saradnji sa partnerskom britanskom kompanijom Emico, a posredstvom zajedničke kompanije EMEL Power iz Velike Britanije, zadužena je za posao projektovanja, izrade, isporuke i instalacije 46 distributivnih trafostanica koje se stavljaju u službu napajanja tri gradilišta ovog projekta – Vest Rajslip, Atlas Roud i Viktorija Roud Krosover Boks u sjeverozapadnom Londonu.

PROJEKTOVANJE – SRCE SVAKOG PROJEKTA

Sve je počinjalo od inženjerskog tima u Banjaluci, koji je u saradnji sa kolegama iz kompanije Emico, projektovao distributivne trafostanice po mjeri projekta HS2. Našem timu povjeren je kompleksan posao projektovanja distributivnih trafostanica za tri gradilišta. Ove trafostanice predstavljaju specifična, po mjeri izrađena rješenja koja su projektovana po striktnim britanskim standardima i odgovaraju najsavremnijim potrebama tržišta. Naš tim isprojektovao je distributivne trafostanice od naponskog nivoa 11 kV/0,4 kV i snage 630 kVA do naponskog nivoa 11 kV/20 kV i snage 8 MVA, a njihova dužina seže od pet do dvanaest metara.

„Svaka distributivna trafostanica koju smo projektovali razlikuje se po opremi koju sadrži i predstavlja istinski proizvod za sebe. Sve smo ih isprojektovali tako da odgovaraju prostornim ograničenjima gradilišta, opremi koja se u njih uklapa, transportu i nizu drugih uslova“, rekao Mitar Vadić, vodeći inženjer Elnos Grupe.

Uspješnom realizacijom ove etape naša kompanija potvrdila je da je stručno osposobljena za kompleksnu djelatnost projektovanja distributivnih trafostanica za napajanje gradilišnih mašina na projektu.

MONTAŽA „PO MJERI“ PROJEKTA

Nakon projektantske faze radovi se sele u Elektromontažne radionice (EMR) Beograd i Banjaluka. Zadatak naših ekipa je da, poštujući striktne tehničke zahtjeve, složenu i savremenu tehnologiju uklope u izuzetno mali prostor.

Bio je ovo pravi test znanja i inovativnosti na polju praktičnog rješavanja problema. Komponente za montažu distributivnih trafostanica stižu iz BiH, Srbije, Velike Britanije, Poljske, Italije i Francuske. U njih se instaliraju: transformatori, SN postrojenja, NN ormari, SCADA sistemi, šinski razvodi, HVAC sistemi za klimatizaciju i ventilaciju te elementi opšte elektroinstalacije.

„Izrada ovakvih postrojenja za britansko tržište donijela je niz specifičnih izazova, a među njima je posebno kompleksno bilo pronaći način za usklađivanje tehničkih rješenja sa britanskim standardima. Pored toga, posebno zahtjevno bilo je i montirati sve elemente trafostanica u vrlo skučenom prostoru. Ipak, trudom i inovativnim pristupom uspjeli smo da odgovorimo na sve postavljene zahtjeve“, rekao je Nebojša Milosavljević, rukovodilac Proizvodno-logističkog centra u EMR Beograd. Radovi na montaži distributivnih trafostanica u EMR Beograd počeli su u februaru, a prva postrojenja bila su spremna za isporuku u aprilu.

„Kada završite ovakvo postrojenje, znate da ste dali svoj maksimum, ali i da će najveći test rada cijele vaše ekipe biti vidljiv na terenu, u trenutku priključenja postrojenja na gradilištu. Kada smo ’ispratili’ trafostanice u Veliku Britaniju, uslijedio je period iščekivanja njihovog priključenja na terenu. Povratna informacija da su postrojenja uspješno puštena u rad, i to uz pohvale investitora, za nas je bila veliko zeleno svjetlo i ogromna motivacija za nastavak rada“, ističe Milosavljević.

Sve distributivne trafostanice izrađene u našim radionicama prošle su fabrička i sajt testiranja. EMR timovi su do sada za potrebe tri gradilišta na kojima smo angažovani, proizveli i uspješno isporučili 40 distributivnih trafostanica.

PUTOVANJE DUGO 2.000 KILOMETARA

Svoj 2.049 kilometara dug transport od Beograda do gradilišta Vest Rajslip u Velikoj Britaniji prve distributivne trafostanice montirane u Elnosovim EMR radionicama u Beogradu počele su u aprilu ove godine.

Na toj putanji one su prošle kroz sedam država: Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Njemačku, Belgiju i Francusku, da bi u završnici trajektima bile prevezene preko kanala Lamanš na gradilište Vest Rajslip. Za potrebe prevoza distributivnih trafostanica, čija visina seže do tri metra, angažovani su megašleperi. Logistički poduhvati poput prevoza distributivnih trafostanica iziskuju veliki trud na planu poštovanja mjera zaštite i bezbjednosti te požrtvovan angažman logističkog tima Elnos Grupe. Zahvaljujući dobroj pripremi, transport svih do sada realizovanih isporuka prošao je u savršenom redu.

GRADILIŠTE – NAJVEĆI TEST PROJEKTA

Svaki inženjerski projekat u svom radnom dnevniku posebnim slovima ima zapisan dan velikog testa. Za naše ekipe angažovane na realizaciji poduhvata High Speed 2 to je bio dan montaže prve distributivne trafostanice na gradilištu Vest Rajslip. Njeno priključenje uspješno je izvršeno nakon što su završene faze podešavanja i dodatnog povezivanja. Bio je to trenutak potvrde da smo napravili dobar posao.

„Izgradnja pruge HS2 najveći je građevinski i infrastrukturni poduhvat u Velikoj Britaniji te jedan od najvećih aktuelnih projekata u Evropi. Trenutak kada je pokrenuta prva mašina za bušenje tunela koja se napaja preko naše distributivne trafostanice bio je veliki događaj, ne samo u našim očima, već i u očima britanske javnosti“, rekao je Predrag Ivanović, projekt-menadžer na ovom projektu.

Nakon instalacije prvih distributivnih trafostanica naše ekipe uspješno su nastavile posao montaže distributivnih trafostanica na gradilištima Atlas Roud i Viktorija Roud Krosover Boks. Zanimljivo je da naše distributivne trafostanice napajaju gradilišne mašine uključujući i mašine poznate kao velike bušilice tunela (TBM mašine) – popularno zvane „krtice“.

„Krtice“ su duge 140 metara, a naše ekipe su za jednu takvu mašinu izradile distributivnu trafostanicu snage 8 MW. Svaka distributivna stanica opremljena je ormarom automatike koji omogućava daljinsku manipulaciju srednjenaponskim prekidačima. U okviru ovog projekta Elnos Grupi povjeren je posao integracije SCADA sistema na tri gradilišne lokacije, kojim se vrši monitoring svih trafostanica iz udaljenog kontrolnog centra.

„Na poslovima povjerenim našim ekipama u okviru poduhvata HS2 u Srbiji i Velikoj Britaniji svakodnevno je angažovano 30 radnika Elnos Grupe. Danas, nakon što smo uspješno instalirali desetine distributivnih trafostanica u okviru projekta HS2, možemo biti sigurni da smo otvorili niz novih mogućnosti na tržištu Velike Britanije, ali i u oblasti izgradnje brzih pruga u drugim zemljama“, rekao je Ivanović.