Spektakularna montaža dalekovoda u Švedskoj

Vijesti | 30 Januara, 2018

Timovi Elnos Grupe su danas potvrdili da mogu uspješno ispuniti najviše zahtjeve u okviru projekta izgradnje novog 130 kV dalekovoda preko kanala Sodertalje u Švedskoj.
Montaža novih dalekovodnih stubova je izvršena na spektakulran način, uz podršku helikoptera, koji su našim ekipama na tlu spuštali dio po dio rešetkastih elemenata dalekovoda. Monteri su poslove podizanja stubova radili tako što su preuzimali dijelove iz vazduha i montirali ih na licu mjesta.
Podrška helikoptera na ovom dijelu projekta je bila neophodna jer su oni bili jedino dozvoljeno sredstvo za prevoz teškog transporta u ekološki zaštićenoj oblasti ovog dijela Švedske.
Ovakav jedinstven poduhvat se ne viđa često, a njegovim uspješnim izvršenjem smo potvrdili da ispunjavamo najzahtjevnije uslove na EU tržištima.
Inače, Elnos Grupa u okviru ovog projekta realizuje posao demontaže i montaže dva nova dalekovodna stuba, te instalaciju čeličnih provodnika i OPGW kabla na trasi dugoj dva kilometra.
Jedan stub se nalazi na švedskom kopnu, a drugi je na susjednom ostrvu Kiholmen. Investitor projekta je švedski Vattenfall, a prema usvojenoj dinamici radova projekat će biti okončan 11. februara ove godine.