Stručnjaci iz Elnos Grupe na studijskom putovanju u Bavarskoj

Vijesti | 28 Oktobra, 2016

Delegacija BiH stručnjaka iz oblasti hidroenergije boravila je od 17. do 21. oktobra u Bavarskoj, sa ciljem upoznavanja sa najnovijim tehnološkim i poslovnim rješenjima iz oblasti hidroenergije i poticanja saradnje Bavarske i BiH. Pored dva predstavnika iz Elnos Grupe u programu je učestvovalo 14 predstavnika kompanija koje se bave proizvodnjom i projektovanjem hidrocentrala, kao i javnih institucija i lokalne uprave, koji su zainteresovani za primjenu modernih tehničkih rješenja.

Delegacija iz BiH imala je priliku da u potpunosti sagleda trend modernih tehnoloških rješenja iz Bavarske. Počevši od interesantnih rješenja u oblasti projektovanja hidronergetskih objekata, do obilazaka laboratorija u kojima su ovi projekti zaživjeli u formi modela elektrana i novih prototipa turbinskih agregata izrađenih za testiranje. Naravno, posebno je koristan bio obilazak nekoliko savremenih hidroelektrana, te praktično sagledavanje tipskih tehnoloških rješenja hidroagregata i građevinskih rješenja, kojima su obezbjeđeni neophodni kriterijumi za očuvanje životne sredine sa odgovarajućim ribljim stazama. Odnosno, sagledavanje savremenih rješenja u kojima je najveći akcenat stvaljen upravo na očuvanju riba i obezbjeđenju njihovog neophodnog uzvodnog i nizvodnog kretanja.

Učesnici studijskog putovanja posjetili su šest hidrocentrala,  a na većinu njih najveći utisak ostavio je obilazak jedne od najvećih hidroelektrana na području Bavarske – „Walchenseekraftwerk“.  Ova elektrana počela je sa radom 1924, njena  ukupna instalisana snaga je 124 MW, a karakteristično je to što i danas radi sa prvobitno ugrađenom kapitalnom opremom.

Osim ovih obilazaka, u Okružnoj upravi Švapske (Schwaben) održan je mini sajam, gdje su učesnici iz BiH ostvarili direktan kontakt sa bavarskim kompanijama i postavili temelj za buduću poslovnu saradnju.

Na naše kolege poseban utisak ostavilo je angažovanje Vlade Bavarske na obezbjeđenju dodatnih tržišta za njihove male i srednje preduzetnike. Bosna i Hercegovina je jedna od ciljnih grupa Vlade Bavarske na ovim aktivnostima, zbog  ogromnog neiskorištenog hidropotencijala.

Studijsko putovanje realizovano je pod pokoroviteljstvom Ministarstva privrede i medija, energetike i tehnologije njemačke pokrajine Bavarska u okviru programa za podsticanje saradnje “Bayern – Fit for Partnership”. Odličnu organizaciju putovanja obavilo je Predstavništvo njemačke privrede u BiH u saradnji sa bavarskom kompanijom TUM-Tech iz Minhena.

Učesnici studijskog putovanja dobili su sertifikate Bavarskog ministarstva za ekonomiju, medije, energiju i tehnologiju o uspješnom okončanju naprednog treninga za obnovljive izvore energije u oblasti hidroenergije.