Studenti posjetili gradilište vjetroparka Čibuk 1

Vijesti | 17 Aprila, 2018

Studenti završnih godina Građevinskog fakulteta iz Beograda posjetili su juče, u organizaciji Elnos Grupe, gradilište vjetroparka Čibuk 1 u jugoistočnom Banatu.
Projekat izgradnje najvećeg vjetroparka na Balkanu je bio za njih jedinstvena prilika da pred početak svojih profesionalnih karijera teorijska znanja upotpune iskustvima sa terena.
“Pružena nam je sjajna mogućnost da naši studenti na jednom mjestu vide radove na putevima, čeličnim i betonskim konstrukcijama, te izgradnju nadzemnih i podzemnih elektroinstalacija. Omogućeno im je i da uživo vide potrebnu mehanizaciju i da se dijelom upoznaju sa procedurama i pravilima koja važe na gradilištu poput ovog”, rekao je Nenad Fric, jedan od profesora koji je predvodio stručnu ekskurziju u vjetroparku Čibuk 1 ispred Građevinskog fakulteta.
On je istakao da će zahvaljujući stručnoj ekskurziji organizovanoj u vjetroparku Čibuk 1 ova generacija studenata završiti studije sa značajnim iskustvom više u odnosu na generacije koje nisu bile u prilici da je imaju.
Najsnažniji utisak na studente je za vrijeme posjete ostavio omogućeni ulazak u stub vjetrogeneratora, zatim prilika da iz blizine sagledaju mogućnosti kranova nosivosti 600 tona kao i posjeta trafostanici.
“Izuzetno mi je drago da vidim da se u našoj zemlji radi na ovako kompleksnim projektima koji su veoma zahtjevni iz aspekta izgradnje. Radovi koji se ovdje izvode su jedinstveni u Srbiji, a ovakvi projekti stvaraju svijest o potrebi za energijom iz obnovljivih izvora i za očuvanjem prirodnih resursa”, rekao je David Kojadinović, student četvrte godine modula za konstrukcije Građevinskog fakulteta, prilikom posjete.
Studenti su se složili da im je ova stručna ekskurzija omogućila da obogate svoja znanja iskustvima i savjetima inženjera.
“Drago mi je što smo bili u prilici da budemo domaćini studentima i našim budućim kolegama na gradilištu vjetroparka Čibuk 1. Ovo je jedinstven poduhvat na Balkanu, a mi u Elnosu smo ponosni što smo značajna karika izgradnje ovog veoma važnog i kompleksnog zelenog projekta za Republiku Srbiju”, rekao je Dejan Maljenović, rukovodilac građevinskog sektora u Elnosu Srbija.
On je ovom prilikom podsjetio da u okviru projekta Čibuk 1 naša kompanija gradi trafostanicu 35/400 kV, kao i dvosistemski 400 kV dalekovod dužine 11 kilometara, te nabavlja opremu za energizaciju kompletnog vjetroparka Čibuk 1.