Studijsko putovanje u TE Stanari

Vijesti | 17 Marta, 2015

U cilju sticanja praktičnog znanja studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci sa opremom u elektroenegretskim postrojenjima, naša kompanija je u utorak organizovala posjetu 400 kV TS Stanari.
Ova trafostanica je sastavni dio velikog projekta – izgradnje Termoelektrane Stanari u opštini Doboj.

Osim 33 studenta, tri asistenta i četiri profesora ETF-a, Stanare su posjetili i  rukovodilac terenske jedinice Banjaluka Elektroprenosa BiH Mirko Stijak, osam inženjera pripravnika u ovom preduzeću i sekretar Saveza energetičara Republike Srpske Radomir Šobot.

Student četvrte godine ETF-a Nikola Ćubić nije krio zadovoljstvo organizovanom posjetom Stanarima.
”Obilazak TS Stanari veoma je značajan, jer nije isto kada se neko postrojenje vidi na terenu ili kada je ono samo crtež na papiru. Ova ekskurzija je veoma korisna, na taj način stičemo znanje koje ćemo lakše primjenjivati, a osim toga dragocjene su nam informacije koje smo saznali od iskusnih inženjera, angažovanih na ovom projektu,” naglasio je Ćubić.

TS Stanari je četvrta trafostanica ovog naponskog nivoa u Republici Srpskoj, a činjenica da je trenutno u beznaponskom stanju, omogućila nam je da studentima pokažemo manipulisanje visokonaponskim aparatima u poljima 400 kV i 110 kV, što ranije nisu bili u mogućnosti da vide, jer su trafostanice pod naponom.

”Posjeta TS Stanari veoma je korisna i edukativna za studente, naročito zato što su imali priliku da obiđu cijelo postrojenje, što inače u naponskom stanju nije izvodljivo iz bezbjednosnih razloga”, rekao je asistent Đorđe Lekić, koji je naglasio da je organizacija ove posjete bila odlična.

On je posebno naglasio da je za svaku pohvalu činjenica da je inicijativa krenula od kompanije Elnos Group, što inače nije slučaj kada je riječ o stručnim ekskurzijama, jer njih uglavnom organizuje Katedra za elektrotehniku.

Osim upoznavanja sa elektroenergetskom opremom, studentima smo omogućili obilazak srednjenaponskog postrojenja i razvoda sopstvene potrošnje, pokazali SCADA sistem i stanično upravljanje visokonaponskim aparatima.

Iz objekta trafostanice, studentima smo pokazali i dalekovode 2×400 kV i 2×110 kV, koji su specifični po dvosistemskim vodovima.

Studente Elektrotehničkog fakulteta smo upoznali i sa aktivnostima i djelatnostima naše kompanije, ali i sa osnovnim karakteristikama Termoelektrane Stanari.

Docent dr Čedomir Zeljković okarakterisao je studijsko putovanje u Stanare kao veliki iskorak, veoma značajan za studente.
”U obrazovnom sistemu naše struke izraženo je to da imamo jako malo prakse, obilazaka, koji su od velikog značaja za naše studente. Ovim putovanjem u Stanare, Elnos je učinio veliku stvar za nas, vodili su računa da isplaniraju naš boravak u Stanarima do nasitnijih detalja”, rekao je Zeljković.

Naglasio je kako bi bilo odlično kada bi se ova praksa nastavila i kada bi što više studenata dobilo priliku da studirajući, ima više mogućnosti za za učenje kroz praksu, kao što je bilo ovo putovanje.