Sve počinje od temelja – građevinski sektor sve snažniji

U godini u kojoj su napunili 11  godina radnog staža u Srbiji i četiri u BiH, građevinski sektori Elnos Grupe su nastavili da iznenađuju svojom novom energijom i spremnošću za izazove. Kadrovski i infrastrukturno osnaženi, spremno su dočekali nove kompleksne poduhvate, te pokazali da su važan temelj novih ciljeva kompanije.

MHE Jalanica_noseća

Ovo je godina u kojoj s ponosom možemo reći da je kompanija napravila značajan iskorak ka realizaciji sve kompleksnijih građevinskih projekata u oblasti elektroenergetike.

Zbog toga smo napravili pojačanje kadrovskih snaga, tako da sada naši građevinski sektori u Beogradu i Banjaluci zapošljavaju više od 30 radnika, među kojima je sedam inženjera.

Visokoprofesionalan pristup inženjeringu, uz najviše tehničko i organizacijsko znanje, je dobitna kombinacija za realizaciju novih i zahtjevnih projekata, a jedan od ovogodišnjih je svakako izgradnja MHE Jablanica, snage 1 MW, koju gradimo u Donjem Vradištu kod Višegrada.

Ovo je za našu kompaniju zadatak koji zahtjeva poseban angažaman gotovo svih sektora inženjeringa, jer po prvi put u okviru jednog projekta Elnos BL pored elektromašinske samostalno izvodi kompletnu građevinsku fazu radova u oblasti hidrolelektrana.

Svaki projekat ima svoj poseban zadatak, a to je za “naše građevince” u okviru ovog projekta izgradnja 8,5 metara visoke brane nove male hidroelektrane. Njena izgradnja je za nas novi nivo inženjeringa u okviru kojeg ćemo pokazati specifične vještine izvođenja radova na hidrotehničkim objektima.

Zahtjevnih i interesantih projekata u oblasti građevine nije manjkalo ni u Srbiji.

Kao dio projekta izgradnje 400 kV dalekovoda Kragujevac-Kraljevo, koji će biti karika Transbalkanskog energetskog koridora kroz Srbiju, građevinci Elnos Srbije grade temelje za 45 dalekovodna stuba. Suočeni sa radom u nepovoljnim uslovima, u kojima ogroman problem stvaraju podzemne vode, ekipe grade temelje  među kojima će u pojedine od njih biti izliveno i po 100 kubnih metara betona.

Građevinska faza radova je imala dozu posebnosti i na projektu izgradnje  110/35/10 kV trafostanice Užice 2 koji se realizuje po sistemu „ključ u ruke“.

TS Užice 2 je elektroenergetski objekat jedinstven po svojoj dispoziciji i specifičnom kaskadnom obliku sa tri terase. Svaka terasa je izgrađena kao jedna funkcionalna cjelina. One su međusobno povezane primarnim vezama za povezivanje VN opreme, dok su granice terasa potporni zidovi visine od 1,6 do 4,2 metra.

Jedno je sigurno, Elnos Grupa je spremna da dostigne novu stepenicu iskustva u građevinskoj oblasti. Plan nam je da svojim profesionalnim pristupom modernim zahtjevima i tržištima u budućnosti nastavimo realizovati složene građevinske poduhvate.