Svečano otvoren auto-put Prnjavor-Doboj

Vijesti | 15 Septembra, 2016

Elnos Grupa dio je velikog infrastrukturnog projekta u Republici Srpskoj – izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, čija je prva dionica od Prnjavora do Doboja puštena u rad prije tri dana. Ovaj auto-put je najznačajniji infrastrukturni potencijal za dalju integraciju unutar Republike Srpske, povezivanje Beograda i Banjaluke, kao i povezivanje auto-puta Gradiška-Banjaluka sa panevropskim koridorom 5C. Dionica Prnjavor-Doboj duga je 36,6 km, a svečno su je pustili u rad predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Učešće Elnos Grupe u izgradnji auto-puta

Pomenuti auto-put ima dvije dionice, Prnjavor-Doboj i Banjaluka-Prnjavor, čija je ukupna dužina 71,9 km. Elnos Grupa učesnik je radova na obe dionice, kao podizvođač radova generalnih izvođača radova, Integral inženjeringa iz Laktaša i Granita iz Skoplja. Naš dio poslova obuhvatio je izradu kompletne projektne dokumentacije i izvođenje kompletnih elektroinstalaterskih radova na dionici Prnjavor-Doboj, zatim izmještanje SN i NN mreža i dalekovoda 110 kV Laktaši-Topola i 400 kV Tuzla-Banjaluka, te izgradnju SOS kanalizacije na dionici Banjaluka−Prnjavor.

Radovi na dionici Prnjavor-Doboj

Radovi na dionici Prnjavor-Doboj trajali su od aprila 2013. godine, pa do puštanja iste u rad. Za ovu dionicu auto-puta prvo smo uradili obimnu projektnu dokumentaciju za ukupno trinaest faza radova. Elektroinstalaterske radove započeli smo izgradnjom MBTS 10(20)/0.4 kV Johovac, zatim je uslijedila   ugradnja SN i NN kablovskih vodova ispod trupa auto-puta u ukupnoj dužini od 2.842 metra. Izgradili smo 4.878 m nadzemnih vodova, telefonsku kablovsku kanalizaciju u dužini od 39.600 m, kao i instalaciju optičkih kablova ukupne dužine 41.200 metara. Na početku predmetne dionice, kod petlje Prnjavor, rekonstruisali smo DV 110 kV Derventa-Prnjavor.  Osim navedenog, izgradili smo još dvije MBTS snage 630 kVA i instalirali 297 rasvjetnih stubova.
U završnoj fazi radova osvijetlili smo most Bosna (saobraćajnice i unutrašnjost mosta) i  umjetni tunel Slatinci (sa dolaznim zonama ispred tunela). Za ovaj tunel smo, takođe, uradili i kompletno napajanje, a za naplatnu stanicu Prnjavor uradili smo kompletne instalacije jake struje.

Poseban izazov i specifičnosti posla

Za nas je poseban profesionalni izazov bio posao u oblasti energetskog napajanja portala. To je posao koji podrazumijeva uvođenje ITS-a  (inteligentni transportni sistem), za koji smo uradili energetsko rješenje, projekat i proračun.Možemo biti ponosni na činjenicu što smo poslove na dionici auto-puta PrnjavorDoboj uspješno obavili, uprkos činjenici da su poplave, i u dužem periodu nakon njih, donijele veliki broj neprilika. Za ovu dionicu je specifično to da je većina auto-puta rađena na riječnom koritu. Tako je jedna od posebnosti našeg poduhvata bilo postavljanje kablova ispod riječnog korita.