Termoelektrana Stanari svečano puštena u rad

Vijesti | 23 Septembra, 2016

Termoelektrana Stanari, najveći energetski objekat sagrađen u posljednjih trideset godina u BiH i jedan od najvećih u regionu, svečano je puštena u rad. Na ovom kapitalnom i obimnom projektu Elnos Grupa je bila angažovana u posljednje četiri godine. Učešćem u izgradnji novog energetskog giganta u BiH, još jednom smo potvrdili visoke performanse izvođenja radova u oblasti trafostanica, dalekovoda i najsofisticiranijih ispitivanja.

Za potrebe priključenja nove Termoelektrane Stanari izgradili smo novu trafostanicu Stanari naponskog nivoa 400/110/35/10 kV po principu ‘ključ u ruke’, koja služi kao spona termoelektrane i postojeće elektroenergetske mreže BiH. Trafostanica ima ukupno 11 polja, u prvoj etapi izgrađeno je 110 kV postrojenje sa šest polja, a u drugoj etapi preostalih pet polja. Dalekovodna polja obezbjeđuju vezu sa postojećim prenosnim sistemom BiH.

Osim objekta trafostanice izgradili smo paralelno dva dalekovoda, 400 i 110 kV ulaz-izlaz, preko kojih se termoelektrana napaja i snabdijeva mrežu BiH. Jedna od bitnih karateristika 400 kV dalekovoda su dvosistemski stubovi koji objedinjuju ulaz i izlaz dalekovoda na istom stubu sa šest provodnika, prvi ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

U partnerstvu sa institutom Nikola Tesla, izveli smo ispitivanje generatora termoelektrane Stanari.  Ovo je bilo posljednje u nizu testiranja generatora prije puštanja termoelektrane u probni rad, u januaru 2016. Radi se o izuzetno rizičnom i opasnom ispitivanju koje se sprovodi na skupoj opremi koja ima kompleksnu i dugotrajnu izradu. Koristili smo standardne metode ispitivanja, izvedene savremenom opremom uz poštovanje svih važećih standarda.

Ekološki – jedna od najboljih TE u EU

Termoelektrana Stanari projektovana je sa svim ekološkim standardima i kao takva izdvaja se kao jedna od najboljih u EU. Osim toga, novitet na ovim prostorima u oblasti zaštiti životne sredine je i najsavremenija deponija papela, takozvani sarkofag sistem. U izgradnju Termoelektrane Stanari uloženo je 550 miliona evra.I nstalirana snaga TE Stanari je 300 MW, a planirana godišnja proizvodnjom od dva miliona MWh električne energije.