Obnovljivi izvori energije

oie1

Rastuća potreba za energijom jedan je od najvećih izazova današnjice.  Zarad obezbjeđenja energetskih resursa budućnosti, svijet je ušao u energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima energije (OIE).  Ovo je dugotrajan i kompleksan proces, čiji se napredak značajno ubrzava.  To vidimo i na primjeru Evrope koja je u proteklih 12 godina udvostručila upotrebu energije iz obnovljivih izvora. Elnos Grupa prati ovaj trend. Godinama smo posvećeni stvaranju energetske budućnosti. Sa rastućim brojem projekata iz najrazličitijih sfera oblasti OIE, potvrdili smo svoju ekspertizu od najsjevernijih dijelova Islanda do plodnih banatskih ravnica.

Hidroenergija – efikasna, ekonomična i ekološki opravdana

Poznato je da korištenje snage vode ima ogroman potencijal u proizvodnji električne energije. Svaki kilovat dobijen u hidroelektrani, maloj ili mini-hidroelektrani izuzetno je bitan, jer pored prednosti  dobijanja ‘zelenu’ energiju, ovaj vid proizvodnje je ekonomičan i efikasan. Iako trenutno 74 odsto ukupne energije iz obnoviljih izvora dolazi iz hidroenergije, približno isti procenat svjetskih kapaciteta ovog resursa ostaje neiskorišten. Elnos Grupa godinama unazad doprinosi jačanju hidroenergetskih kapaciteta. Na projektima  iz ove oblasti sarađujemo sa vodećim svjetskim kompanijama, obezbjeđujući tako elektroprivredama i privatnim investitorima veći stepen efikasnosti, produženje životnog vijeka postrojenja i ekološki prihvatljiva rješenja.
Brojne su hidroelektrane koje smo revitalizovali ili modernizovali u čitavom regionu.To su: hidrolektrane Bajina Bašta i Zvornik u Srbiji, Bočac, Trebišnjica i Višegrad u Republici Srpskoj, Piva i Pljevlja u Crnoj Gori.

Posebno je interesantan projekat izgradnje nove hidroelektrane Burffel na Islandu, na kome smo trenutno angažovani. Specifičnost nove hidroelektrane je u tome što se mašinska zgrada, u kojoj su smješteni turbina i generator, nalazi na približno 100 m ispod zemlje.

norveska22

Važna komponenta energetskog miksa su male i mini-hidroelektrane. I u ovom segmentu hidroenergije stvaramo značajne proizvodne kapacitete.  Bilo da je riječ o „resetovanju sata“ postrojenja starijih od jednog vijeka, kao što je slučaj sa revitalizacijom sedam mini-hidroelektrana u Zapadnoj Srbiji, ili o izgradnji novih kapaciteta, kao što su: mala hidroelektrana Bočac 2 ili mini-hidroelektrane Govza, Zapeće, Sitonija i druge, naši timovi  sa uspjehom rješavaju i najspecifičnije zadatke.

bocac_56

Energija vjetra – potencijal  energetske budućnosti

Potencijal energije vjetra je ogroman i samim tim značajan za održivu energetsku budućnost. Elnos Grupa ima značajne reference u oblasti projektovanja i izgradnje infrastrukture za vjetroparkove. Interesantno je da su neki od tih vjetroparkova među najvećim u Evropi (vjetroparkovi ukupne snage 3 TW godišnje u predjelima Jämtland i Västernorrland u Švedskoj), a neki su prvi ili pionirski u svojim državama (vjetropark Bogdanci u Makedoniji).
Jedan od naših najznačajnijih projekata u ovoj oblasti je izgradnja vjetroparka Čibuk 1 u Srbiji. Ovaj kapitalni projekat će znatno ojačati energetski sektor Srbije i popraviti bilans energije proizvedene iz OIE na 27 odsto od ukupne potrošnje na državnom niovu. Sa instaliranom snagom od 158 megavata, VP Čibuk 1 će biti najveći na Balkanu.

vjetropark

Poduhvat u najvećoj geotermalnoj elektrani Islanda

Island je svjetski lider u oblasti korištenja geotermalne energije, a Elnos Grupa je bila dio poduhvata koji se odvijao u okviru Krafle, najveće geotermalne elektrane ove zemlje, koja ponosno nosi ime velikog vulkana u čijoj blizini je izgrađena. Obavili smo elektromontažne radove na novoj GIS 245/132/12 kV transformatorskoj stanici “Krafla 49”, koji su stvorili uslove za proširenje geotermalne elektrane i povezivanje njenih novih proizvodnih kapaciteta na elektroenergetski sistem Islanda. Tokom izvođenja radova Elnos Grupa se našla pod pritiskom dva velika izazova. Jedan izazov je bio rad u izuzetno agresivnim prirodnim uslovima, dok je drugi predstavljao pritisak kratkog roka za obavljanje posla. U inat visokokorozivnoj sredini, gotovo neprestanim snježnim padavinama, niskim temperaturama i jakim vjetrovima, oba izazova uspješno su savladana.

krafla

Biomasa za ekološko i pametno grijanje

Korištenje prirodnih izvora energije je svjetski trend, koji su kroz primjenu sistema ekološkog grijanja odabrali mnogi gradovi.  U red ovih gradova svrstale su se Banjaluka i Gradiška uvođenjem daljinskog grijanja na biomasu. Ove toplane će lokalnim zajednicama osigurati energetsku bezbjednost, samoodrživost i finansijsku sigurnost, a dio ovih projekata je i Elnos Grupa.
U izgradnji nove toplane na biomasu u Banjaluci, instalirane snage 49 MW, timovi Elnos Grupe izvršili su kompletne  građevinske i elektro radove. Ovaj jedinstveni projekat inteligentnog grijanja smanjiće CO2 zagađenje životne sredine na području grada Banjaluka, za 70.000 tona godišnje.
Toplana na biomasu u Gradišci je prvi značajniji energetski kapacitet daljinskog grijanja na bazi obnovljivog izvora energije, biomase, u RS i BiH. U okviru ovog projekta Elnos Grupa je bila glavni izvođač radova i jemac za dobro izvršenje posla.

toplana