U službi privrede – nova trafostanica Loznica 5

Novosti | 2 Septembra, 2020

Timovi Elnosa su uspješno zakoračili u završnu etapu radova u okviru projekta izgradnje 35/10 kV trafostanice Loznica 5 – još jednog elektroenergetskog objekta iz EPS-ovog ciklusa modernizacije elektrodistributivne mreže Srbije.

Trafostanica Loznica 5 će u budućnosti biti od velikog značaja za stvaranje uslova pouzdanog napajanja električnom energijom privrednih objekata u lozničkoj industrijskog zoni Šepak, kao i na području ovog grada.

Ovo je projekat u okviru kojeg je Elnos BL Beograd nosilac posla izgradnje trafostanice koji obuhvati izradu kompletne projektne dokumentacije, izvođenje elektromontažnih i građevinskih radova i isporuku kompletnih opreme.

Naše ekipe su realizovale montažu 10 kV postrojenja, koje se sastoji od 16 ćelija i montažu 35 kV postrojenja od šest ćelija. Radovi su podrazumijevali montažu i povezivanje SN ćelija, zatim montažu i povezivanje ormara sopstvene potrošnje, ormara lokalne signalizacije i upravljanja, te radove uvođenja kompletnih niskonaponskih elektroinstalacija trafostanice.

Izvršili smo i montažu i povezivanje dva energetska transformatora, svaki snage 8 MVA, domaće proizvodnje. Naše ekipe su između ostalog bile zadužene za ugradnju unutrašnjeg i spoljašnjeg radnog LED osvjetljenja, evakuacionog osvjetljenja, grijanja i uzemljivačke veze.

Trafostanica će biti bez posade, daljinski upravljiva i nadziraće se iz dispečerskog centra Elektrodistribucije Loznica.

Radovi  izgradnje trafostanice Loznica 5 nisu prekidani ni za vrijeme perioda vanrednog stanja i vanredne situacije, tako da se dinamika poslova realizuje u ranije definisanim okvirima. Trafostanica će biti puštena pod napon do kraja ove godine.