Učestvujemo u izgradnji najvećeg vjetroparka na zapadnom Balkanu

Vijesti | 19 Oktobra, 2017

Elnos Grupa učestvuje u projektu koji će u velikoj mjeri ojačati srpski energetski sektor i popraviti bilans energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Riječ je o izgradnji najvećeg vjetroparka ne samo u Srbiji, već i na zapadnom Balkanu, VP Čibuk 1, kapaciteta 158 megavata. Vjetropark Čibuk 1 je sastavni dio Vetroelektrana Balkana, a biće izgrađen 50 kilometara sjeveroistočno od Beograda.

U okviru ovog kapitalnog projekta Elnos Grupa je partner General Electrica. Naš dio projekta obuhvata izgradnju 400/35 kV trafostanice Čibuk 1 i 400 kV dalekovoda, po sistemu „ključ u ruke“. Odnosno, zaduženi smo za kompletan inženjering i nabavku opreme za navedene energetske objekte, sa njihovim finalnim puštanjem u pogon.

Trenutno smo u fazi u građevinskih radova i prijemnih ispitivanja opreme. Sa prvom, građevinskom, fazom radova počeli smo u julu. Trenutni radovi obuhvataju izgradnju dvije komandne zgrade, izgradnju temelja visokonaponske opreme i izgradnju relejnih kućica. Što se tiče isporuke opreme, planirano je da krajem oktobra bude isporuka prvog transformatora.

Projekat se izvodi planiranom dinamikom, a sredinom jula 2018. je planirano puštanje objekta pod napon.

O vjetroparku Čibuk 1
Vjetropark Čibuk 1 prostiraće se na površini od oko 40 kvadratnih kilometara. Ovaj vjetropark će imati 57 vjetroturbina, koje je isporučio General Electric. Očekuje se da će biti priključen na mrežu u prvoj polovini 2019. godine i da će proizvoditi električnu energiju za oko 113.000 domaćinstava, što će smanjiti emisije ugljen-dioksida za više od 370.000 tona.