Ugrađen drugi kapsularni agregat u MHE Bočac 2

Vijesti | 8 Maja, 2018

 

Drugi kapsularni agregat težine 55 tona i snage 5 MW, ugrađen je danas u maloj hidroelektrani Bočac 2, čime je zvanično napravljen još jedan veliki korak u okviru završne faze radova njene izgradnje.

Instalisana snaga MHE Bočac 2 će iznositi 10 MW, a od septembra će biti priključena na elektroenergetsku mrežu R. Srpske. Ovo je ujedno prvi projekat izgradnje nove hidroelektrane u okviru kojeg Elnos Grupa predvodi kompletnu elektromašinsku i hidromehaničku fazu.

“Danas je okončana značajna i zahtjevna faza montaže elektromašinske opreme, nakon koje slijede etape povezivanja energetskih i kontrolno-upravljačkih kablova i fukcionalnog ispitivanja. Probna sinhronizacija agregata MHE Bočac 2 na mrežu će biti izvršena polovinom avgusta”, najavio je Marko Mijić, zamjenik izvršnog direktora za inženjering Elnosa BL.

Izgradnja MHE Bočac 2 je razvojni projekat višestrukog značaja za sistem Elektroprivrede RS i privredu Mrkonjić Grada, a ugradnji kapsulnog agregata danas je prisustvovao predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

“Ponosan sam na činjenicu da ćemo uz projekte poput ovog obezbijediti ono čemu sva društva iz okruženja teže, a to je upostavljanje dodatnog nivoa energetske  stabilnosti”, istakao je ovom prilikom Dodik.

Nedeljko Kesić, direktor ZP Hidroelektrane na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad, investitora ovog projekta, je precizirao će očekivana godišnja proizvodnja MHE Bočac 2 iznositi 42 GWh

“Ova mala hidroelektrana je napravljena u skladu sa najnovijim trenutno važećim tehnološkim trendovima na tržištu. Radi se o objektu koji će veoma značajno osnažiti energetsku stabilnost zapadnog dijela Republike Srpske. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 42 miliona KM, a ja vjerujem da će se ona u potpunosti isplatiti za šest do sedam godina”, rekao je Kesić.