Uspješna poslovna godina Elnos Grupe

Vijesti | 6 Januara, 2015

Elnos Grupa je u 2014. godini ostvarila planirane poslovne rezultate u svim oblastima poslovanja, zabilježivši najveći promet do sada, sa rastom od  približno 16,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Dobri poslovni rezultati i učešće u realizaciji kapitalnih projekata doveli su ne samo do jačanja, već i do značajnog rasta Grupe.  Posebno smo ponosni  što u novu godinu ulazimo sa tri nove Članice: Elnos Germany, Elnos Vienna i Elnos Croatia. Takođe smo izuzetno ponosni i na povećanje broja zaposlenih, te ovu poslovnu godinu zaključujemo sa 73 nova radnika.

Elnos Grupa je i u 2014. godini usmjerila sve snage da odgovori tempu dinamičnih promjena na tržištu elektroenergetike, a naš portfolio i reference najbolje ilustruju ostvarene rezultate. Učestvovali smo u brojnim kapitalnim projektima od kojih izdvajamo: dva najveća energetska projekta u Švedskoj (South West Link 2 i projekat izgradnje sedam vjetroparkova zapadno od Ramsele), izgradnju Termoelektrane Stanari i izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj u Republici Srpskoj, kao i projekat rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge Beograd-Niš u Srbiji. Posebno izdvajamo dva kapitalna projekta u oblasti hidroenergije – kompletnu rehabilitaciju hidroelektrane Zvornik i izgradnju nove mini hidroelektrane Bočac 2. Rehabilitacija HE Zvornik obuhvata: četiri agregata i transformatorske stanice 110 kV, projektovanje i izvođenje elektromašinskog dijela, isporuka i puštanje u rad zaštitno-upravljačkih uređaja, isporuka i puštanje u rad upravljačkog sistema elektrane. Za projekat izgradnje nove mini hidroelektrane Bočac 2 naša kompanija je nosilac ugovora kompletne elektromašinske i hidromašinske opreme. Realizacije ova dva hidroenergetska projekta počela je 2014. i zbog svoje kompleksnosti  trajaće dugo, odnosno HE Zvornik do 2018, a MHE Bočac 2 do 2016. godine. Nudeći tržištu najsavremenija rješenja, Elnos Grupa bilježi rast pozitivnog trenda i u segmentu proizvodnje. Elektrodistributivna mreža Srbije modernizovana je tokom godine sa 92 trafostanice Biosco CS 10/0,4 kV – 1×630/1000  kVA  iz našeg proizvodnog pogona u Batajnici. Tekuća godina ostaće zapamćena i u segmentu proizvodnje ormara relejne zaštite i upravljanja, gdje je dostignut rekordan broj od 287 projektovanih i montiranih ormara.  Ovi ormari su rađeni za potrebe regionalnog tržišta, tačnije, za pet trafostanica u sistemu EMS-a i za četiri trafostanice u Crnoj Gori. Tržištu smo ponudili i novu generaciju plastične kodirano-sigurnosne plombe Uniplom III, koja ima nove mogućnosti plombiranja.

Prva toplana na biomasu u BiH, Toplana Gradiška, počela je sa radom 31. decembra 2013, a svečano je promovisana u aprilu tekuće godine. Ovaj projekat privatno-javnog partnerstva sa Opštinom Gradiška, koji je pokrenula i koordinirala kompanija IEE Banjaluka, a Elnos BL bio glavni izvođač radova, pokazuje da je i u Bosni i Hercegovini moguće imati kompaniju koja se bavi toplifikacijom, a koja može ekonomski pozitivno poslovati. Ovaj vid toplifikacije donosi niz benefita: stabilno napajanje, znatno smanjenu emisija ugljen-dioksida i, u vremenima gasne krize,  izuzetno značajnu nezavisnost u snabdijevanju pogonoskim energentom.

Elnos Grupa je internacionalna elektroenergetska kompanija. Njegujući tradiciju dugu skoro 70 godina, primjenjujemo svoje znanje i iskustvo gradeći trajne vrijednosti. Naš kurs je usmjeren ka dugoročnom rastu i postizanju ekonomskog, ekološkog i društvenog napretka.