Uspješno revitalizovane dvije stare MHE Zapadne Srbije

Vijesti | 5 Avgusta, 2018

Elnos Grupa je, kao vodeći član konzorcijuma formiranog sa kompanijom Kössler GmbH & Co KG, uspješno okončala revitalitaciju starih mini-hidroelektrana Turica i Seljašnica u regiji Zapadne Srbije.
Rekonstrukcija dva hidroenergetska objekta završena je u roku od godinu dana, nakon čega je izvšena njihova primopredaja investitoru, Elektroprivredi Srbije.
Početak „novog života“ dvije stare mini-hidroelektrane je dio sveobuhvatnog poduhvata revitalizacije sedam starih mini-hidroelektrana u ovoj regiji.
Naš konzorcijum je obavio poslove proizvodnje, ispitivanja, isporuke, ugradnje elektromašinske opreme i puštanja mini-hidroelektrana u rad.
Ovo je projekat koji podrazumijeva radove koji predstavljaju poseban i zahtjevan tehnički spoj objedinjenja starih i novih tehnologija. Najteže je izvršiti uklapanje jer se kod revitalizacija neki dijelovi zadržavaju, i samo se vrši njihova popravka. U nekadašnje 100-godišnje bisere tehnike ugrađujemo najsavremeniju sofisticiranu opremu, softvere i najkvalitetnije materijale, i to je zaista veliki izazov.
MHE Seljašnica je diverzioni tip MHE i pozicioniran je na istoimenoj rijeci. Prvi put je puštena u rad prije 65 godina. Instalisana snaga ove MHE iznosi 900 kW, a njena srednja godišnja proizvodnja iznosi 2 GWh.
MHE Turica je energetski objekat iz 1928. godine. Pozicionirana je na rijeci Đetinji kod Užica, posjeduje instalisanu snagu od 320 kW, a njena srednja godišnja proizvodnja je 1,95 GWh.
Poduhvat rekonstrukcije sedam mini-hidroelektrana na teritoriji Zapadne Srbije ima za cilj povećanje broja kWh dobijenih iz obnovljivih izvora energiji, uvećanje proizvodnog kapaciteta elektrana, stvaranje novog nivoa pouzdanosti u radu, te generalno popravljanje elektroenergetske situacije.